Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det behövs poliser på sjön oftare än så” • Två poliser förstärker tillsynen

Annons

Det har skett förr, men det är många år sedan. I år blir det åter kräftfiske under översyn från polis i Barken. Två poliser ska vara med på en ”polisbåt” på sjön och stötta de trettiotal fisketillsyningsmän som ska finnas på plats under premiären för kortfiskarna.

Barkens fiskevårdsförening har flera år begärt polisövervakning och nu också fått det av Ludvikapolisen.
- Vi har begärt det varje år, men vi har inte fått det på några år, säger fiskevårdsföreningens ordförande Bengt Rönning. Det är många som är ute på natten och åker båt. Även om man har lampor på båtarna så hjälper det inte så mycket på vatten.


Det är till allmänhetens kortfiske som polisövervakningen sätts in. Kortfiskepremiärer blir de erfarenhetsmässigt mest stökiga.
Fiskerättsägarna fiskar redan nu till helgen medan kortfisket sker helgen efter.
- Vi ha märkt att det finns båtägare som kör fruktansvärt fort också i mörker och vi vill ju inte att någon kommer till skada. Det är därför vi begärt hjälp från polis, säger Rönning.

Sjöpoliser behövs

Polismannen Patrik Nyman, Söderbärke, bekräftar att det blir poliser på sjön den här premiärdagen.
- Det skulle vara poliser på sjön också vid andra tillfällen, menar han. Båt-trafiken har ökat kraftigt bara under det senaste året har vi märkt. Speciellt när Barken har Dalarnas enda farled som också är tillåten för vattenskotrar.
- Dessutom skull vi behöva ha befogenheten att få göra stickprovskontroller med utandningsprov på samma sätt som vi gör ute på vägarna. Det får vi inte göra idag om det inte finns skäl att misstänka onykterhet.
Det blir Räddningstjänstens båt i Smedjebacken som för tillfället får ”polisuniform”. Räddningstjänstens dekal täcks med en polisskylt. Räddningstjänsten håller med kapten för de båda poliser som blir utkommenderade som sjöpoliser.
Poliserna ska vara stöd för det trettiotal fisketillsyningsmän som övervakar att fiskereglerna följs. Av erfarenhet vet fiskevårdsföreningen att det blir dispyter mellan de tilldelade sträckorna som varje kortinnehavare tilldelas

Eldningsförbud

Eldningsförbud införs också i samband med kräftfisket. Även i händelse av regn.
- Vi vill inte ha några markbränder. Vi har haft sådana som följt efter kräftfisket.
Tillgången på kräftorna tycks inte ha minskat i Barken som på andra håll menar Bengt Rönning. Något provfiske har inte gjorts, men kräftor som hamnat i fiskenät tyder på god tillgång enligt föreningen.
- Genom åren har vi haft 120 kräftor på tio burar. I fjol blev snittet 135 enligt fångstrapporterna, säger Rönning.

CHRISTER NYMAN
christer.nyman@daladem.se
0240-712 22

Annons