Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drift och underhåll av bystugorna allt dyrare

Annons

Det blir allt dyrare att hålla liv i våra bygdestugor. Dels rakar rena driftkostnader i höjden och dels kostar underhållet. Det visar de bygdeföreningarnas ansökningar om bidrag för nästa år.
-- Ifjol betalade vi 29.8 öre för vår ström. När vi nu omförhandlade blev priset 59,7 öre. Det högre elpriset gör att vi behöver 30000 i bidrag för att hålla möteslokalerna öppna, säger ordförande i Björsjö byalag Göran Gunnarsson.

Förra veckan landade fyra byalags bidragsansökningar hos Smedjebackens kommun. Fler är att vänta. De fyra som nu ligger inne slutar på tillsammans 235000 kronor. Det handlar pengar till förbättringar och rena kostnader för driften som i byn Björsjö. Det är underhåll hos gamla bygde- och intresseföreningar som i Vad och Björsjö.
Till dessa kommer nya som Åsmansbo-Matsbo byalag och Vanbo byförening. Det är dessa fyra föreningar som nu skulle behöva kassatillskott av kommunen på nära en kvarts miljon. De nybildade har ambitioner och de äldre kostnader för drift och underhåll.
Nybildade Vanbo byförening skriver i sin ansökan att det finns stort behov av röjning mellan sjön Barken och byvägen och man önskar "olika former av hjälp".
I sin budget för 2009 räknar man med kostnader på inte mindre än 200000 kronor och av dessa pengar hoppas man att kommunen ska stötta med 130000 kronor. Den största utgiften är restaureringan av byns kaj. Man vill ha flytbryggor och handikappramp för i och urstigning i båtar. Grillplats, vedeldad bastu och badtunna. Till detta kommer röjning.
Åsmansbo-Matsbo byalag är mer försiktig i sitt äskande. de begär 5000 kronor. De påpekar att de behöver pengarna för att underhålla fotbolls- och ishockeyplan för att unga på landsbygden också ska ha meningsfull sysselsättning. De fem tusenlapparna skall dessutom räcka till skötsel av byns bastu och badtunna, liksom deras "Put and take away-sjö".
Skulle det sedan bli en slant över finns det flera hål att stoppa i skriver styrelsen i Åsmanbo och Matsbo.
Föreningen Vads bystuga får i år 52000 kronor i år. Det vill man få höjt till 70000 kronor till nästa år. Allt är pengar för att underhålla och förbättra sin bystuga. Bland annat undersöker man nu möjligheten att byta sin oljeberoende värmepanna mot mer energieffektiv och miljövänligare alternativ.CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Annons