Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En förstärkning” säger kommunalrådet

Annons

Smedjebackens kommun blir den första kommunen att behovspröva långtidssjukas barnomsorg. De som jobbar ska ta barn-omsorgsplatsen från de som inte arbetar. I riksmedia har kommunen inför tisdagens kommunfullmäktige blivit gossen Ruda.
- Jag är misstolkad och förtvivlad, säger kommunalrådet Leif Nilsson s efter en intervju.
I själva verket handlar tisdagens beslut i fullmäktige om att förstärka barnomsorgen för barn till sjukskrivna hävdar Nilsson.

Det var under tisdagens fullmäktige möte som beslutet togs om ändrade regler för barnomsorgen för barn till sjukskrivna. Samtliga partier utom kristdemokraterna röstade för förslaget.
- Det är en ändring som har barnens bästa för ögonen. Inte föräldrarnas eller för ekonomin. Barnomsorgen ska anpassas efter barnets behov, säger Leif Nilsson.

Förr åkte man ur

De nya riktlinjerna säger nu bland annat, att prövning av förskoleplatsen görs om förälder är sjukskriven mer än 60 dagar. Förnyad prövning görs igen med fyra till sex månaders intervaller.
Detta gäller barn som har barnomsorgsplats när sjukskrivningen infaller.
- Förr åkte man ur barnomsorgen under samma omständigheter.
Vidare sägs att barn utan plats på dagis mellan ett och fem år erbjuds förskola 15 timmar per vecka om förälder blir långtidssjuk. Det är samma regel som gäller arbetslösa. Det här är i själva verket en förbättring mot tidigare hävdar kommunalrådet.

Barnets behov styr

Leif Nilsson pekar också på att ändringen av reglerna inte är någon besparing. Det är en förstärkning gör att mellan ytterligare fem och tio barn ska beredas plats i barnomsorgen.
Sjukskrivna föräldrar ska inte behöva oroa sig över barnens plats på dagiset. Barnets behov av plats ska avgöras i en diskussion mellan rektor och föräldrar förklarar Britt-Inger Fredriksson på barn- och utbildningsförvaltningen.
- Det här är riktlinjer för att alla ska behandlas lika. De som har plats ska tillsammans med rektor diskutera om behovet finns kvar eller om det finns anledning att ändra tider.
- Det är inte så att rektor sitter själv och bestämmer enväldigt, försäkrar Fredriksson.

Dagis underlättar

Den andra delen i reglerna gäller barn till sjuka som inte tidigare har plats i barnomsorgen. Nu skrivs rätten in att ha 15 timmars dagisplats för de som blir sjuka.
- Om det finns behov av mer tid för att förlänga den tiden så kan den självklart ökas, säger Britt-Inger Fredriksson.
- Att ha barnet i barnomsorgen underlättar för föräldrar att komma tillbaka till jobbet, säger kommunalrådet Nilsson.

Mer läsning

Annons