Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- gammal önskan uppfylld

/
  • Nu kan Lennart Janssons böcker köpas och läsas. Hans små böcker har tidigare varit hans lilla ensak.FOTO: CHRISTER NYMAN

Annons

Efter många år har nu Lennart Janssons små förtjusande läseböcker tryckts. Sedan 70-talet har han haft ett antal handritade böcker för egen räkning. Dels har de fungerat som lättlästa böcker för lässvaga. Dels har han läst dem som små faktasagor för barn.
- Många har sagt att de borde tryckas, men tills nu har jag inte fått något förlag att nappa på det.

Nu är det tryckt. Lennarts frestelser finns i en upplaga på hundra exemplar och det har han med sig i bagaget när han reser ner till bokmässan i Göteborg på torsdag.
Tidigt insåg Lennart Jansson nyttan av lättläst. Det var som kliniklärare som det då hette. I dag motsvaras det närmast av speciallärare för lässvaga.
- Jag började med att skriva små korta berättelser för mina elever. Jag märkte att de inte hade orken att läsa tjocka böcker. Med bara några meningar på varje sida med bilder gick det bättre.
Sakta kunde jag då göra böckerna längre. Det fungerade.

Fickvänlig bok

Fortfarande har han de små böckerna kvar. Böckerna som var gjorda på ett A4 ark vikt tre gånger. Det blir då storleken A7. En liten fickvänlig bok.
Janssons fina bilder som illustrerade texten som ökade läsförståelsen och givetvis intresset.
Ofta var det naturnära pedagogiska berättelser. Myror spindlar och annat småkryp.
- Jag har ofta fått frågan om att publicera böckerna. Jag har gjort något försök, men förlagen har tyckt att tryckning blev för dyr.
Lösningen fanns dock på närmare håll än Jansson kunde tro.
Pertti Nuottimäkimäki och hans fru Liisa driver det lilla förlaget Edicom i Söderbärke var villiga att ge ut boken och nu finns ett antal berättelser som Lennarts frestelser.
Ett antal berättelser löst inlagda i en liten blå-vitrutig pärm.

Annons