Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstsamlingen kostar nära en halv miljon

Annons

Finns det någon forskning om konsten i arbetslivet? Var står den i så fall idag? Det här kommer att vara en fråga som forskare från Norden samlas runt i Smedjebacken. Det blir nästa vecka som inbjudna forskare ska fundera i dessa banor.
- Det är förmodligen den första gången som något sådant här görs överhuvudtaget, säger Monica Borg som håller i seminariet.

Smedjebacken blir fors-karcentrum för några dagar i arbetetslivets konst. En av frågeställningarna är att sätta ner foten och bestämma vad som ska räknas till arbetslivets konst.
- Konst som Ahlbäcks bilder hade från början svårt att ens betraktas som konst ens hos arbetarna själva. Inte heller att ha bilderna hemma på väggen. ”Så där ser vi inte ut” var den vanliga uppfattningen i hemmen här. Inte förrän han uppmärksammades av tidningen Metallarbetaren fick man upp ögonen för hans bilder, säger Ahlbäcksstiftelsens ordförande Bertil Andersson.

Ahlbäck och Amelin

Främst genom Johan Ahlbäck och Albin Amelin har nu bilder från arbetslivet vunnit tillträde i finrummen. Nu också intresse bland forskare. Men vad forskas det om och var står forskningen idag?
För att diskutera detta, och ge skjuts in i framtiden för ny forskning, kommer nu 46 inbjudna gäster till Smedjebacken. Nästan alla forskare som på något sätt berört ämnet arbetstlivets konst.

Eft forskare

- Att så många ville komma visar att våra tankar fått gensvar bland fors-kare, säger Andersson.
- Den här forskningen är eftersatt, menar Monica Borg. I Danmark har de kommit längst på området.
Det viktiga med mötet är att lyfta upp intresset för arbetets konst bland forskarna hävdar Borg. Samtidigt lyfts Ahlbäcksstiftelsens verksamhet menar Andersson.

Litteratur lättare

Det finns i dag motsvarande forskning inom litteratur. Professor i ekonomisk historia Lars Furuland har fastslagit var som skall räknas till arbetarlitteratur. Det ska vara skrivet av arbetare och om arbetare i arbetslivet.
- De kriterierna går inte att tillämpa i måleri. Det är lättare att bli författare, än att bli bildkonstnär. Det finns inte många målare som skildrat arbetslivet, menar Borg.

En halv miljon

Kanske också det en orsak till att målare inte uppmärksammats av forskare på samma sätt som författarna har blivit. Antalet biografier om målande arbetslivsskildrare kan räknas upp på ena handens fingrar.
Konstnären och verksamhetsledare på Gamla meken Frans van Bruggen vill lyfta fram nutid. Konstnärens villkor i dag.
- Konst får inte bara bli en högoddsare i auktionshusen, menar Bruggen.
Hela kalaset går lös på nära en halv miljon för två och en halv dag. De stora sponsorerna är Riksbankens jubileumsfond och Arbetarnas bildningsförbund ABF.

CHRISTER NYMAN

Mer läsning

Annons