Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturföreningen Tellus ordnar gatufesten under bar himmel

Annons

En stor festival i litet format. Den etiketten sätter arrangören Fredrik Gleisner på helgens festival i Smedjebacken. Därmed är varken för mycket eller för lite lovat när kulturföreningen Tellus nu öppnar sin andra festival.

Den första festivalen ifjol gav en liten vinst. Det gör att man nu vågar hålla den andra på Kyrkogatan 9. En liten gatufest med blandat utbud av knallar, uppvisningar och artister.
- Med förra årets vinst och lite hjälp av sponsorer så går det att fortsätta i år, säger kulturföreningens ordförande Åsa Silfverin.
- Vi gör det därför att folk blir glada och att de uppskattar att vi gör en festival.
- Och för att det ska hända lite i Smedjebacken, fyller Gleisner i.
Gleisner och Silfverin vill med sitt arbete göra den här delen av Smedjebacken till ett litet kulturcentrum. Man nyttjar en liten gräsplan och spärrar av en del av gatan för lördagsnöjet.

”Ett kulturellt nav”

- Kyrkogatan kan bli, och är redan på sätt och vis, ett kulturellt nav i Dalarna, menar Silfverin och Gleisner.
Som Gleisner uttrycker det hela ”en stor festival i litet format”. Sedan är det fritt fram tolka vad som är stort och litet. Ytan eller själva festivalen. Allt är döpt till namnet Under bar himmel, vilket ska tolkas som utefest.
Namnet är nytt men konceptet från fjolåret är detsamma. Mycket lokala förmågor varvat med lite artister utifrån.

Lokala band

- Det är också för att ge lokala band en möjlighet att få vara på en festivalscen, menar Gleisner.
Affischnamnet är Stiko Per Larsson. Till detta kommer två band från Stockholm Reggaelicios och Kungers.

Loppis och eldshow

Till detta kommer lokala band som numera är välkända för smedjebacksborna som the Fundias och Blacksmith hill för att nämna några.
Totalt blir det ett tio artister på scen. Men det är mer än så på programmet som pågår från lördag eftermiddag till sena natten.
På festivalområdet blir det under dagen och kvällen en rad aktiviteter. Bland annat knallar, loppis, eldshow och en graffitivägg.
- Alla som vill får prova på att måla graffiti. Vi får hjälp av en konstgrupp från Falun som kallar sig Kamouflerad kurbits för att visa graffiti, säger Åsa Silfverin.


CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Annons