Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näringslivs-Lennart får hela regionen som sitt arbetsfält

Annons

Nuvarande vd för näringslivsbolaget i Hedemora Lennart Silfverin blir framtidsstrateg för kommunerna i södra Dalarna och norra Västmanland.
- Näringslivet i regionen tror på kommunerna här. Nu måste det offentliga svara upp mot de stora miljardsatsningarna som näringslivet gör. Vi ska göra den här regionen till den bästa att bo i landet och locka hit kompetent personal till industrin, säger Smedjebackens kommunalråd Leif Nilsson s om Silfverins uppdrag.

Framtidsstrategen Silfverin har ett jättejobb framför sig.
- Det ligger investeringar på över 20 miljarder som industrin är i färd med att göra i de här kommunerna. Det är nu upp till det offentliga att matcha den satsningen för att folk skall komma hit och ta jobben. Så ser visionen och uppdraget för regionens kommuner ut.

Sammahållande länk

|Framtidsstrategen Silfverins uppgift blir nu att hålla ihop kommunerna och vara den sammanhållande länken för gemensam styrka. En uppgift som är mycket större än en angelägenhet för en enda kommun. Det är socialdemokratiska kommunalråden i Smedjebacken och Hedemora, Leif Nilsson och Ingvar Damm, överens om.
- Jag förlorar vd för min näringslivsenhet som gjort ett bra jobb, men vi kommer att få nytta av Silfverin, säger Hedemora-rådet Ingvar Damm.
Samarbetet gäller kommuner i Södra dalarna och tre kommuner i Västmanland. Plus Hofors kommun i Gävleborgs län. Den sammanhållande länken är att det är att det är bruksorter som vill bryta den negativa stämpeln som man fått.
I Dalarna är det Hedemora, Avesta, Ludvika och Smedjebacken. I Västmanland är det Fagersta, Norberg och Surahammar.
- För det spelar ju inte så stor roll om man arbetspendlar från en kommun till en annan. Jag är lika glad om det flyttar i folk i en grannkommun, som pendlar in till Smedjebacken för att arbeta, säger Nilsson.

Hyrs ut till andra

Lennart Silfverin blir stationerad i Smedjebacken. Mest beroende på att han bor på orten. Han får också sin lön från Smedjebacken och han ska sedan hyras ut till de andra kommunerna.
- Meningen är att han ska bli så nyttig, att de vill köpa hans tjänster, säger Nilsson.
Smedjebacken vill inte helt på egen hand bekosta hans lön på 40 000 kronor.
Det är den framtida arbetskraftsbristen som ska motverkas i den här regionala satsningen. Meningen är att locka kompetent personal från hela Europa. Inte bara Sverige. Det är den fina miljön och trygga samhällen som ska vara försäljningsargumenten.
Enligt Leif Nilsson är den här trakten Sveriges bästa plats att bo på. Det är bara det att folk inte upptäckt detta ännu.
- Min uppgift blir att hitta det som triggar människor att flytta hit och marknadsföra det. I det ingår att samla de krafterna och sedan göra rätt saker, säger nye framtidsstrategen.
CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Annons