Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu planeras kamp i ädel sport

/
  • Frans van Bruggen har guldvittring. Nu ska han arrangera inomhusmästerskap i guldvaskning. -- Vi är ju vana att vaska fram guldkorn här på Meken, säger han.FOTOMONTAGE: CHRISTER NYMAN
  • Lars Jansson

Annons

Nu tar vi guld i Smedjebacken! I Smedjebacken är det inte bara förhoppningar eller reklamslogans. Redan till nästa år ska det första guldet tas och den som är bäst på att ta guldet får självfallet guldmedalj. Det handlar om mästerskap i inomhus-guld-vaskning.

Tankarna har funnits i snart ett år på att ordna ett inomhusmästerskap i guldvaskning i Gamla meken. Planerna dök upp för första gången när Finska föreningen hade en träff med Frans van Bruggen i meken.
Det var först bara ett löst framkastad idé, men nu har den tagit form avslöjar van Bruggen.
- Någon gång i mars eller februari nästa år blir det av, lovar han.
Om en vecka sätter han sig ner och diskuterar formerna med finska föreningen och ett gäng guldvaskare från Kopparberg som är vana att arrangera dessa ädla kamper vid vaskpannorna.
- Jag vet inte hur vanligt det är med guldvaskningstävlingar inomhus, men det är nog inte så vanligt. Vi blir nog de första här i trakterna, säger van Bruggen,

Tre klasser

- Det finns speciella vaskpannor för inomhustävlingar och bestämmelser hur de ska se ut i alla fall.
Tävlingen blir indelad i tre åldersklasser. Barn, vuxna och veteraner. Dam- och herrklasser i vardera gruppen är det tänkt.
- Mellan 50 och 70 deltagare räknar vi med att det ska delta, och vi räknar med att göra något stort av det hela.
Det finns också ära att försvara i Smedjebacken. En flerfaldig pristagare finns i smedjebacksbon Aulis Rosensten och Lars Jansson. Den senare otippad officiell härjedalsmästare i vaskning 2007. I Grängesberg finns en världsmästare i Lea Rekilä.
Men det finns en del vaskare i Kopparberg också som vill ha ett finger med i gruset.
Det finns en del goda vaskare i trakterna, som inte ängslas över att blöta sina fingrar.
Av någon anledning tycks de ofta ha finskt påbrå.

CHRISTER NYMAN

Annons