Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Översyn av hanteringen är att vänta

Annons

Kommunens revisor – Hans Gåsste – slår ner på Smedjebackens kommunstyrelses hantering av offentliga handlingar. Det är osäkert om elektronisk post till personer i kommunstyrelsen registreras och hanteras på korrekt sätt.
Vidare finns ingen som öppnar brev under tjänstemäns bortavaro. Postöppning ska ske samma dag som den kommer in till kommunen kräver offentlighetsprincipen.

Enligt offentlighetsprincipen ska allmänna handlingar, post såväl som e-post, till kommunen öppnas samma dag den kommer in. Posten skall vidare registreras och hållas tillgänglig också för allmänheten.
Det betyder att post till kommunstyrelsens ordförande Leif Nilsson och andra tjänstemän i förvaltningen ska kunna läsas av alla och en var. Det gäller all post som inte är hemligstämplad eller "är av ringa betydelse" säger offentlighetsprincipen.
När det gäller pappersburen post finns inget att klaga på i Smedjebacken konstaterar kommunens revisor. Inte när tjänsteman finns på sitt kontor. Däremot finns inte fullmakter som gör att någon annan kan öppna och registrera posten som är adresserad till speciell person i förvaltningen. Detta krav på omedelbar öppning gäller såväl vanlig post som elektronisk post.
Så det är fullt möjligt att allmänhet kan läsa allmän handling till en tjänsteman som är på semester och inte själv sett sin post. Så är offentligheten beskaffad.
Nu konstaterar revisorn att det sällan förekommer att allmänhet begär att se posten, inte annat än nyfikna journalister. Det har dock inte med saken att göra. Lag är lag, och som sådan är den att rätta in sig efter.
Revisor Hans Gåsste, Öhrlings Pricewaterhouscoopers, konstatera att hanteringen inte "är aktuell i förhållande till nuvarande verksamheter". En bättring är att vänta enligt revisionsrapporten.
Smedjebackens kommun har lovat översyn av posthanteringen. Samtidigt görs en översyn av policyn med e-post.


CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se


Mer läsning

Annons