Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RSMH:s medlemmar visar teatervilja och könsroller i folklustspel från 40-tal

/
  • Herrar på syjunta. Låt er inte luras av att Kerstin Heed i centrum ser kvinnlig ut under repetitionen. Hon är en av herrarna.FOTO: CHRISTER NYMAN

Annons

Tutte, Snuttan, Knut och Sixten sitter i soffan med sina handarbeten. Det diskuteras på kvinnors vis om realisationer och rosa underkläder. Men de är alla herrar i nya roller. De är herrar på syjunta. Ett litet folklustspel från 40-talet. Det handlar om könsroller och var speglas de bäst om inte vid ombytta roller.
De som spelar är alla medlemmar i RSMH i Smedjebacken och Ludvika. Meningen är att de ska ta ut sin pjäs också till allmänheten.
- Vi får se om någon vill engagerar oss, skrattar ledaren Kerstin Heed.

- Jag tror vi spelar den först för vara medlemmar, säger Heed som startat och är drivande i den nybildade teatertruppen.
Det är ännu bara fyra personer i sällskapet. Två av dem har redan varit på scen i andra sammanhang, men i Riksförbundet social och metal - RSMH - hälsa är teater nytt.

För fyra

Fortfarande är det bara fyra aktörer, men det kan bli fler. Redan nu är den ursprungliga truppen utbyggd med en person för manuset var ursprungligen skrivet för tre skådespelare. Hos RSMH-truppen blev det fyra för att det var fyra som ville vara med.
Och vad är enklare att bygga ut än en syjunta?
Gruppen har bildats av lokalföreningen och den är så ny så att de kan fira ettårsdag i mars nästa år. Den är så ny så det inte ens finns ett namn på sällskapet.
- Ja vad heter vi, utbrister ledaren Kerstin Heed förskräckt när frågan kommer upp.
Repetionerna har tagit all tid. Namnfrågan har inte fått något utrymme.
Efter några dagars betänketid har dock truppen beslutat sig för ett namn. Namnet blev Viljefolket. Lägg det på minnet.

Könsroller

Truppen består av Berit Uthas, Yvonne Person, Rune Nilsson och Kerstin Heed. De båda senare har förflutet inom amatörteatrar i och runt Smedjebacken. Kerstin Heed i den kritikerrosade föreställningen av Kvinnoliv i Bergslagen som spelades för ett antal år sedan.
Pjäsen man nu övar på är alltså en spegling av kvinno- och mansroller.
- Det är från efterkrigstiden när kvinnorna så smått började komma ut i arbetslivet, berättar Heed.
På syjuntan träffas männen som blivit ”hemmafruar” efter att kvinnorna börjat jobba.
Och i den rollen blir de feminina. Dialogen blir klart kvinnlig liksom vad som rör sig i huvudena bakom stickningar och broderier..
Pjäsen är en enaktare på 25 till 30 minuter.
CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Annons