Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så drabbar konjunkturnedgången barnen

/
  • På ordinarie förskoletid får Asta Pettersson och Gabriel Moström höra Susanne Hållberg läsa sagor som på vilket annat dagis som helst.
  • -- Med fler avdelningar och mer personal är det lättare att klara bemanningen, säger rektor Annette Nilsson.

Annons

Regeringens beräkningar av landets samlade skatteintäkter pekar neråt. Det innebär neddragningar. Sist ut slår effekterna på vardagen. En sådan drabbar förskolan i Hagge. Där får man räkna med att en temporär lösning för haggebarnen förlängs. Därigenom sparas 600 000 kronor nästa år. Drygt en halv miljon av de 15 miljoner som regeringen menar Smedjebacken tappat i skattekraft på det senaste året.

Det är katten på råttan och råttan på repet när det gäller pengar.
När konjunkturen avmattas och regeringen väntar att skatteintäkterna sjunker utgår det generalorder på att spara. Sist i besparingskedjan är den kommunala välfärdens olika delar, som exempelvis barnomsorgen.
Ett av sparförslagen drabbar förskolan i Hagge. Det är en av de många posterna som fallit för rödpennan.
Vilket betyder att fritidspersonal får se till förskolebarnen den sista timmen av dagen.

Temporär lösning

När besparingen kommit ner till verkligheten blir förskoleverksamhet fritidsverksamhet i en och en halv timme på förskolan i Hagge.
En temporär lösning som skulle tas bort när en ny förskoleavdelning var planerad att byggas ut nästa år. Den temporära lösningen var ett sätt att klara babyboomen ute i Hagge.
Nu förlängs den tillfälliga lösningen fram till 2010.
Neddragningen startade med att kommunens ledning fördelade den minsskade skatteintäkten på sina förvaltningar. Barn- och utbildningsnämndens del av summan blev 3,3 miljoner kronor.
När rödpennan gått färdigt hos förvaltningschef Anders Hjelm har den planerade utbyggnaden försvunnit. Kommunens enda prioriterade utbyggnad av barnomsorgen för nästa år.
Nu fortsätter ett provisorium som var tänkt att bestå under ett år.

Blivit lättare

- Om vi fått en avdelning till hade det blivit lättare att få ihop verksamheten. Det är lättare att fördela barnen mellan fler avdelningarna när det är få barn kvar i grupperna.
Det säger rektor på Hagge förskola och skola Annette Nilsson. För att få verkligheten att gå ihop måste hon idag använda personal från olika avdelningar för att täcka upp öppettiderna. Detta sedan förskolan sedan hösten också fått en femårsgrupp. Idag finns det två förskoleavdelningar och femårsgruppen. 31 barn i förskola och tio femåringar.
- Mellan fem och halv sju på kvällen finns ingen förskolepersonal alls kvar, säger förskollärare Camilla Andersson på avdelningen Solrosen. Det är då fritidspersonalen träder in och täcker upp.
Fritids blir förskola i penningbristens spår.
- Men det handlar inte om så många barn så sent, säger Andersson. Det är färre än fem som är kvar så länge.
En annan nackdel är att man med den lilla personalen sällan eller aldrig kan göra aktiviteter som utflykter.

Annons