Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smedjebacken Smidesbacken i helgen - mästare gör upp i järn

/

Annons

Allt är klappat och klart för att banka järn. I dag blir Smedjebacken Smidesbacken.
Så många smeder som det väntas till orten har det väl aldrig varit här tidigare. Inte bara smeder från norden väntas hit utan det kommer yrkesmän från Ukraina, Polen, Holland och Tyskland kommer för att få se när nordiska smeder gör upp om mästarvärdigheten.

Totalt blir det nog 70 - 80 smeder som invaderar Smedjebacken för evenemanget. Festligheterna börjar redan i kväll, fredag, med invigning och lite show. Det blir bland annat musik där smederna deltar med sina slagverk.

Släggor och städ.

Går allt planenligt kommer evenemanget att skriva historia. Här ska nämligen slås världsrekord i spiktsmide. Inte i antal, men väl i längd. Ett fyrkantsjärn på 40 millimeter är råämne så det blir inte någon vanlig fyrtummare.
Den här spiken ska bli alla spikars moder. Målet är inställt på en fyrametersspik och ska förhoppningsvis hamna i Guinness book of records.
- Det blir jobbigt, men jag förväntar mej att alla 70 smederna är med och hjälper till, säger rekordförsökets upphov Torbjörn Malm från Norberg.
Alla större delar i arrangemanget är redan på plats i Gamla meken.
- Det återstår nu bara detaljer, säger Ann-Kristin Treard, ordförande i Konstsmidesföreningen. Och det ser ut att bli bättre än vad vi trodde från början.

Utomnordiska smeder

Hon syftar på att arrangemanget lockat också de utomnordiska smederna som publik till mästaruppgörelsen.
- Det är ju ett utomordentligt tillfälle för dem att knyta nya kontakter.
Einar Pollars, från Vörå i Finland, är den första domaren som är på plats.
Mästarklassen smider på lördagseftermiddagen. Där deltar den kvinnlige mästersmeden Therese Johansson från Götene för Sverige.
- Men i mästarklassen får de sina smidesuppgifter redan på morgonen. De får då tid att tänka igenom uppgiften och designen, berättar Pollars.

Mästersmeder

Mästersmederna kan sedan ses i arbete från 13.00 till 17 00. Redan på morgonen avgörs dock gesällklassen och den fria klassen. I den senare representerar Joakim Frost, från Smedjebacken, Sverige.
Smidesuppgiften får de tävlande först i samband med tävlingen. Ingen vet vad som ska smidas i förväg. Verktyg, nyttoföremål eller prydnadsföremål kan bli uppgiften.
- Sedan får de poäng för snyggt arbete, god design och att måtten på det smidda ska stämma på millimetern, säger Einar Pollars.
CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Annons