Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smedjebackens åldringar mår bättre än genomsnittet i Sverige

Annons

Smedjebackens åldringar mår bra. Det kan man konstatera i en jämförelse som Sveriges kommuner och landsting gjort.
Åldringarna, 80 år och äldre, äter färre mediciner, har mindre problem med mediciner som motverkar varandra.
Antalet åldriga Smedjebacksbor som dör på sjukhus är färre än genomsnittet i landet.

Det är kommun och landstingsorganet som vägt och granskat olika aspekter som har med åldrandet i livets slutskede att göra. Man har inriktat sig på hur vården för invånare över 80 år ser ut.
Sammantaget blir Smedjebackens kommun rankad bland de bättre kommunerna ur fyra synpunkter. Kommunen är medelbra inom fyra områden. Och bara bland de sämre ur en aspekt. Enligt Kommun- och landstingsförbundet är utbildningen bland personalen lägre i Smedjebacken än hos medelkommunerna.

Måste vara fel

- Men våra undersökningar visar att den siffran måste vara fel, säger socialnämndens ordförande Fredrik Rönning. Det är fel i hur lönesystemet redovisats eller något sådant.
Rankingen av god omvårdnad har tittat på hur många akuta sjukbesök åldringarna måste göra, hur ur ofta är de utsatta för fallolyckor, hur stor andel som dör på sjukhus och hur de medicinerar och vilka problem de har med mediciner som reagerar på olyckligt sätt med varandra. Undersökningen ser också vilka resurser kommunen lägger ner på personal och hur stor personalomsättning är. Dessutom om kommunens kostnader avviker från en standardkostnad för äldrevården.

Lite tåligare

På det hela taget är vården god. Möjligen är det så att de äldre i Smedjebacken tåligare än genomsnittet. Rankingen från Kommun- och landstingsförbundet ger betyg i tre färger. Rött för de sämre, gult för medelbra och grönt för den fjärdedel som ligger bäst till.
Smedjebacken får fyra gröna markeringar. Det är en låg andel äldre här som tar tre eller fler mediciner. Färre gamla tar mediciner som reagerar med varand-ra. Andelen som avlider på sjukhus är färre än riksgenomsnittet.
När det gäller fallskador, som är den vanligaste olycksorsaken, är Smedjebacken drabbat som genomsnittet i landet. Samma sak gäller antalet sjukbesök.

Skattepengar

Förbundet har också granskat särskilt boende och här ligger Smedjebacken i medelklass. Personalomsättningen i äld-revården är lika som för landets genomsnittliga kommuner.
- Vi ser mer och mer av sådan här statistik, säger Fredrik Rönning. Det är ett bra mått på vad vi får ut av våra skattepengar.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Annons