Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Unga och äldre arbetar mot samma mål”

Annons

Söderbärke har fått en egen liten teater. Capellateatern. Nu ger de sin första föreställning berättar regissören och amatörskådespelaren Leonard Ljungdahl.
- Det var Anna-Lisa Björkström som sett något vi gjort på Norrby teater som tog kontakt med mej. Hon ville ha en egen teater i Söderbärke med.

Det är sällan långt mellan tanke och handling hos Leonard Ljungdahl. Så det var en begäran som föll i god jord.

Kärlekshistoria

- Nu på onsdag har vi premiärföreställningen. Det blir pjäsen Ståndspersoner och högfärdsfasoner, säger Ljungdahl. Det är en kärlekshistoria från någon gång på 1920-talet tror jag.
- En historia som handlar om att en dotter blir förälskad i en pojke som mamman inte tycker är fin nog. Sedan har vi har blandat in lite moderna företeelser i den gamla berättelsen och ändrat lite på slutet. För slutet var lite väl tramsigt som det var.
Det här är Leonard Ljungdahls första regiuppgift, men han har lång erfarenhet av teater som skådespelare. Den sträcker sig 25 år tillbaka och det började med Strejkspelet i Norberg.
Nu regisserar han sex personer i pjäsen.
- Det är fint att ha många olika åldrar på samma tilja, säger han. Unga och gamla som samarbetar och arbetar och strävar med samma mål i siktet.
Det är ett sätt att motverka ålderssegregationen som nu är allt mer vanlig. Detta motverkar arbetet i teatern.

Amatörskådespelare

- Sedan kanske det blir lite olika bra med spelandet, men det är ju det som är charmen med amatörteater, säger Ljungdahl lyriskt.
Han om någon borde veta med ett kvarts sekel bakom sig som amatörskådespelare. Nu har ensemblen arbetat i drygt fyra månader med pjäsen.
Det har varit repetitioner en till två gånger per vecka. De har fått möjlighet att öva på Capellet i Söderbärke och det är också det som gav teatern dess namn.
Det är för övrigt Capellet som förvandlas till teater när ”ridån” går.

CHRISTER NYMAN
0240-712 22
christer.nyman@daladem.se

Annons