Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var femte elev har inte tillräcklig simfärdighet

Annons

Älvdalens kommun utmanar Dalarnas övriga kommuner på vattensäkerhet. Smedjebacken antar inte utmaningen med motiveringen att man redan är en trygg och säker kommun.

Det handlar bland annat om simkunnighet bland elever i femman. Idrottslärarna är kritiska mot kommunens undervisning, som de själva bedriver. Lärarna tycker inte de får tillräckligt med tid i vatten. Skolläkare Per Forsberg anser också att skolans simundervisning är otillfredsställande.
Är verkligen Smedjebacken en trygg och säker kommun? Kommunen har papper på att så är fallet, men det kan ifrågasättas när det gäller just vattenvana och simfärdighet.

12-åringar

Enligt Svenska livräddningssällskapet ska alla elever som går ut femte klass, och alltså är eller ska fylla tolv år, kunna ramla i vattnet och rädda sig själv ur nödsituationen. Nödsituationen är närmare beskriven som att barnet ramlar i sjön och får vatten över huvudet. Därefter ska han eller hon kunna simma 200 meter för att ta sig till land.
Älvdalens kommun har funnit att Svenska livräddningssällskapets normer för att minska drunkningsolyckorna är bra. Därför utmanar nu älvdalingarna övriga kommuner att följa livräddningssällskapets rekommendationer.
Smedjebackens kommunledning slår dövörat till och menar att Smedjebacken redan är en trygg och säker kommun. Det finns inget behov av ytterligare säkerhet.
- Det här ingår redan i vår certifiering som en trygg och säker kommun, säger kommunstyrelsens vice ordförande Ingemar Hellström.

Kritiska lärare

Men idrottslärarna i Smedjebacken anser inte att simundervisningen är tillfredsställande. Lärarna får också stöd av skolläkaren som tar upp simvana med elevernas föräldrar.
I en skrivelse från våren pekar idrottslärarna på bristerna.
Simundervisningen är eftersatt hävdar de i den skrivelse till Barn- och ungdomsnämnden.
Eftersatt simundervisning har lett till en ”högst otillfredsställande situattion” skriver lärarna.
Enligt idrottslärarnas uppfattning är 15-20 procent av eleverna i årskurserna fem och sex inte godkända enligt de nationella målen i gällande läroplan. Flertalet de godkända elever visar dessutom brister i vattenvana. Det betyder att så mycket som var femte elev inte kan simma tillräckligt bra.
Det här strider mot det mål som formuleras i Trygg och säker kommun.
Där uttalas: ”målet i arbetet med att bli en trygg och säker kommun är att kommunen ska bli en säker och trygg att leva och verka i, samt att olycksfall i alla åldrar ska förebyggas”.
Bristerna i simerfarenhet får stöd från skolläkare Per Forsberg. Han menar att det är skillnad på simfärdighet och simkunskap. Kommunen bör ge sina barn möjlighet till ökad simfärdighetsträning säger han.
Skillnaden mellan simkunnighet och simfärdigheten ligger i uthållighet. Forsberg föreslog att kommunen ska återuppta simundervisningen under somrarna.
CHRISTER NYMAN

Annons