Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VBU gör vårdutbildningen marknadsanpassad

Annons

Redan till hösten nästa år kan ett vårdcollege vara i gång på VBU i Smedjebacken. Tanken är att möta den arbetskraftsbrist på vårdpersonal som befaras i framtiden. Utbildningen riktar sig både till avgångs-klasser från grundskolan liksom vuxna som vill vidareutbilda sig.
- Meningen är att det ska vara en utbildning som svarar mot de krav som vården ställer, säger rektor Anna-Karin Fändrik.

Det kan tyckas som en självklar målsättning att utbilda personal efter de krav som vården ställer. I det nya vårdcolleget har därför en lokals styrgrupp bildats med skolans folk och arbetsgivare i vården. Det är kommuner, landsting och privata rådgivare som ska påverka kursinnehållet.
Arbetsgivarna är i majoritet i ledningen. Genom detta ska det verkliga behovet ute i vården tillgodoses mer än vad som tidigare skett.

Nära verkligheten

- Eleverna ska i colleget möta en verklighet som är som nära verkligheten som möjligt, säger VBU,s rektor Anna-Karin Fänd-rik.
- Det kan vara en ökad satsning på exempelvis geriatrik då vi har en åldrande befolkning i Dalarna, säger Fändrik som ett möjlighet exempel från verklighetens vårdbehov.
Tanken är att kurserna som erbjuds eleverna ska anpassas efter det lokala behovet.
För den skull är inte collegeutbildningen en "låsning” av elever till ett speciellt vårdområde eller för den skull till Västerbergs-lagen.
Utbildningen tar också sikte på vidareutbildning då den ger högskolekompetens.
Redan i år kommer det förmodligen en ansökan från VBU att få bilda vårdcolleget.
Det finns ett nationellt råd som är sammansatt av Kommun- och landstingsförbundet och branschens organisationer. Rådets uppgift är att granska utbildningen och sedan garantera kvaliteten.

Stort arbete

Mycket arbete återstår innan de första eleverna kan tas emot. Rekrytering sker allt från niornas avgångsklasser till vuxenstuderande som vill vidareutbilda sig.
- Det är ett avsevärt arbete, men det finns en vilja från kommuner och landsting. Det är en förutsättning.
Socialnämndens ordförande Fredrik Rönning sitter i den lokala styrgruppen som bildats för vårdcolleget.

Hösten 2009

- Vi vill satsa på vård- och omsorgscolleget från socialnämnden. Jag är optimist och tror att det är möjligt med start redan hösten 2009.
Rektor Anna-Karin Fändrik tror också på höstterminen nästa år som start för den nya anpassade skolan.

Mer läsning

Annons