Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Smekmånaden snart slut”

Den 2 januari var Annika Strands första officiella arbetsdag som ny kommunchef i Hedemora kommun. Efter drygt två veckor på nya arbetet så konstaterar hon att ”smekmånaden” ännu inte är över.

– Jag räknar med att arbeta in mig i organisationen under drygt en månad innan det blir allvar, säger kommunchefen Annika Strand.

I november blev det klart att Annika Strand, före detta socialchef i Avesta kommun, efterträdde dåvarande kommunchef, Lena Stoltz, som numer arbetar som stadsdelsdirektör i Stockholms stad.
Från och till har Annika Strand lärt känna Hedemora kommuns organisation innan hennes anställningskontrakt togs i kraft den 2 januari i år.
– Jag har sedan november varit med och besökt kommunens olika organisationer för att få en insyn innan jag började i januari, säger Strand.

Från november har Strand besökt en rad företag i kommunen och olika bolag.
– Jag var bland annat med till Hedemora Näringslivscenter där jag ska sitta med som ledamot i styrelsen. Jag var även till Boliden och fick information om gruvnäringen och träffade också kommunledningsgruppen innan jag började arbetet på allvar, säger Strand.

Idag har hon installerat sig i rådhuset där hon sitter vägg i vägg med kommunalrådet Ulf Hansson.
– Jag har fått ett bar introduktionsprogram av kommunen och har hittills, sedan jag började, besökt verksamheterna inom vård och omsorg, socialtjänsten, lokal- och markavdelningen, ekonomi, miljö och fritid samt samhällsbyggnad. Det är mycket folk att lära känna och kunna namnen på, konstaterar Strand.

Under senare delen av hösten och fram till jul- och nyårshelgerna har hon fått rapportering av Kjell Rosén, som varit tillfällig kommunchef.
– Det är en stor verksamhet. Jag har arbetat i den offentliga sektorn sedan studenten och kan med säkerhet säga att det aldrig är lugnt i en sådan här verksamhet.
Agendan framöver är aningen fullbokad för Strand. Så fort ”smekmånaden” är över ska hon börja arbeta med hur man ska sköta den kommunala vardagen och hon hämtar en del idéer från tiden i Avesta kommun.

– Det finns mycket bra i Avesta som man kan anamma i Hedemora, och med det sagt så säger jag inte att Hedemora kommun är dåligt skött på något vis. Jag måste lära känna kommunen, bygden och invånarna innan man kan gå på djupet i olika frågor.

Viktiga frågor som Strand ser som paroller är att man måste arbeta med en samsyn inom kommunen och att man optimerar och samarbetar i kommunen.
– En intern samverkan inom kommunen är viktig och att man bygger en medborgarorienterad medborgarservice. Hedemora är en solid kommun sett till att man inte har några lån. Bygden är intressant och jag tror på ett intressant arbete, säger Strand.


Chirstian Larsen
christian.larsen@daladem.se