Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smugglade sprit för tio miljoner?

[caption id="attachment_28516" align="alignnone" width="300"] Foto Janerik Henriksson / SCANPIX[/caption]Han har hyrt eller lånat lastfordon för transporterna. Skaffat bropass, så kallat Brobizz, för att enkelt passera Öresundbron.

Han har betalat chaufförer för varje transport. Det finns till och med kvitton på inköp.
Skattekraven mot 47-åringen som är huvudman i spritsmugglingen som nu utreds visar att det bör ha förts in sprit för minst tio miljoner.
47-åringen är anställd på ett transportföretag och bor idylliskt i en liten by utanför Borlänge. han har offentligt hyllats av sin arbetsgivare för att ha skaffat sig exklusiv kompetens.

Nu framstår 47-åringen som spindel i ett nätverk som närmast yrkesmässigt smugglat in sprit från Tyskland till Borlänge.  Den Brobizz som 47-åringen står som innehavare av har enligt Tullverkets utredning använts i stort sett en gång per vecka sedan 2010. Antalet misstänkta smuggelresor uppskattas till i vart fall 150. Utredarna anser sig dock inte kunna bevisa att det smugglats sprit vid varje resa. Därför inskränker sig kraven mot 47-åringen till att gälla i första hand 75 resor.

Som belägg för att det vid just de resorna smugglats sprit finns stöd i form av bevis för sådant som att det växlats valuta, beslagtagits kvitton, kontoutdrag och av telefonavlyssning av rena beställningar av sprit hos försäljningsställen i Tyskland. Med detta som underlag har Skatteverket beräknat att 47-åringen genom de här affärerna blivit skyldig att betala alkoholskatt som beräknats till att omfatta åtminstone 1 950 000 kronor.
Motsvarande värden har i samband med tillslaget och gripandet av de fem Borlängeborna säkrats av kronofogde.
Utredningen inleddes efter två kontroller av införsel som visade sig kunna knytas till 47-åringen.
Skattekravens storlek bör innebära att den införda alkoholen bör ha ett försiktigt beräknat värde av åtminstone tio miljoner kronor.

Vad sedan försäljningen gett för inkomster får utredningen visa.
Ett beslut om att begära någon eller några av de gripna häktade borde komma under torsdagen.
En av de gripna har en nära anknytning till en aktiv politiker i en av länets kommuner.

Gubb Jan Stigson