Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smultronställen i Dalarna: Svartnäs egen playa

Man åker från Svartnäs mot Lamborn cirka en mil längs grusvägen som är omgiven av tät barrskog. Plötsligt blänker det till mellan trädstammarna på vänster sida. Det är lätt att köra förbi.

Men om man stannar här och tar sig nerför slänten – det finns flera väl upptrampade stigar som sluttar brant ner mot vattenblänket – ser man Storsixen som breder ut sig.
I dag är det lite blåsigt och småvågor krusar sig skvalpande mot stranden. Och den är makalös och helt oväntad intill den täta skogen.

Stranden sträcker sig cirka 100 meter bort. Vit och fin. Här finns också två grillplatser iordninggjorda. Tydligt använda. I den ena är fimpar slängda. Men det ligger varken fimpar eller annat skräp på den långsträckta stranden.
– Här var vi ofta med barnen när de var små. Det är sandbotten och långgrunt, lätt för barnen att bada, bygga sandslott och leka, säger fotografen som har många soliga minnen från Svartnäs egen playa.

En härlig och oväntad oas mitt i skogen som tar vid med lingon- och blåbärsris där sandstranden upphör.
Det är alldeles tyst, skyddat och ofta ligger sjön spegelblank, berättar han.
– Den som vill ta rejäla simtag får gå en bit ut i Storsixen för där sluttar det brant.
– Vi gjorde dagsutflykter med matsäck. Jag får en härlig Hawaiikänsla fast hemlik här och känner mig alltid hemma här i trakten.

Mikael Forslunds farfars far hade en stuga en bit längre bort. Och som liten besökte han stället några gånger där bara grunden då vara kvar. Stugan hade varit i släktens ägo sedan slutet av 1500-talet.
De anförvanter som då kom hit från Finnland fick en markplätt i skogen. De var svedjefinnar. Till en början hade de svedjebruk och högg ner och brände markbiten och odlade sedan råg på den. Som växte kraftigt.
– Farfars far ”Kvickers-Fredrik” fick lämna stugan i slutet av 1800-talet när fadern dog och modern blev änka och flyttade till Grycksbo.

Vi fortsätter mot Lamborn och kommer så småningom till Vintjärn. Och här mitt i skogen öppnar sig en grön gräsmatta nu på höger sida vägen stor som en fotbollsplan Det är folkparken Lenåsen.
I år kom runt 1 000 personer hit till parken till midsommarrock, berättar fotografen. Det klippta gröna gräset ligger som en grön oas mitt i den täta skogen.
Vi möter ett gäng som plockat bär och som tar igen sig med en fika på bagageluckan. Det är fin-fina bär- och svampmarker här i skogarna. Och du fått lätt ihop en hjortronhink, säger fotografen.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se