Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smultronstället Spjärshällen

Man får irra fram på skogsvägarna. Det är ömkligt skyltat. Det finns ett falskt mål. Men den rätta toppen med den rätta utsikten finns trots allt. Spjärshällen - högst i Falun.

På hällen är det alldeles tyst. Så när som på ett avlägset fågelkvitter. På hällen står ett torn vars metallvajrar skulle behöva spännas. Det svajar märkbart när man rör sig på toppen. Men för den som gillar utsikt över sjumilaskogar, sjöar och tjärnar är frestelsen möjligen alltför stor för att låta bli att bestiga tornet.

Ett böljande grönt landskap omringar Spjärshällen från alla håll. Milsvida bort står rader med vindkraftverk och snurrar försynt. Under en nästan vindstilla dag är det tystnaden som hörs allra mest här uppe. Det gör besöket mödan värd.

För det krävs en viss möda och en viss skärpa för att hitta hit, även när man tar bilen. Kommer man från Falunhållet tar man sig till Svärdsjö och Linghed. Så långt allt väl. På plats i Linghed gäller det att hitta rätt språng ut bland de snirkliga skogsvägarna. Den rätta är den som är skyltad norrut mot ”Spjersbodarna”. När dessa passerats uppstår ömkligheten i skyltningen. Små gråa träpilar som är lätta att missa visar först vänster, sen höger, sen vänster igen. Den andra pilen ligger dold bakom växtligheten och syns inte alls, om man inte redan vet var den står.

Efter sista svängen får man lov att lämna bilen vid en låst vägbom. Vägen fortsätter upp till en topp, där det står en radiomast ovanpå något som liknar en militär bunker. Det är fel topp. En blick åt vänster avslöjar en något högre puckel i skogslandskapet, där det rangliga tornet sticker upp ovan den täta grönskan.

Från vägbommen är det i själva verket meningen att man ska följa en skyltad stig. När den väl upptäckts, leder den raka vägen upp till Falu kommuns absoluta topp, 506 meter över havet. Det är tät skog hela vägen, men själva toppen är, som namnet antyder, en helt öppen stenhäll. Vandringsleden skär rakt förbi toppen och precis bredvid hällen finns en rastplats med vindskydd och grillplats.

Efter en lättare sökning på nätet ploppar namnet ”Sommarvägen” fram och att denna har en koppling till Tängerdalen. På nätet finns också ett par upplevelser av att ta sig till toppen. Bland annat en cyklist som också han började med fel topp. Ett litet äventyr är det alltså att hitta Faluns högsta punkt. Men det kanske det ska vara. Väl där, under en vacker dag, är det i alla fall svårt att ta ifrån platsen dess läkande stillsamhet.

John Leander
john.leander@daladem.se