Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabb avslutning bakom segern

Seger i Finnmarksturen och Cykelvasan.

Nu kan Fredrik Ericsson även skriva in vinsten i Birkebeinerrittet på meritlistan.

– Väldigt gött, nu har jag vunnit två av säsongens stora mål, säger han.

Den snart 35-årige Falubon Fredrik Ericsson, som tävlar för Cykelcity.se, har gjort comeback som elitcyklist under 2013, men det var till en början en comeback förenat med en hel del motgångar.

Hjärtproblem förstörde för Ericsson under våren, men när han väl kom tillbaka så lät inte framgångarna vänta på sig.

Förutom segrarna i Finnmarksturen och Cykelvasan, har Ericsson även andraplatser i såväl långlopps-SM som Mörksuggejakten.

Och i lördagens Birkebeinerrittet i Norge, världens största MTB-tävling, kom en ny fullträff.

I det cirka 90 kilometer långa loppet gick två åkare loss efter en mil, men en jagande grupp där både Ericsson och Magnus Darvell, Falubo som tävlar för Team Kalas, ingick, jagade ikapp.

– Vi var sedan sex i täten som höll ihop tills vi åkt ungefär 60 kilometer, då en norrman, Fredrik Willman, gick loss. Jag, Magnus och en annan norrman försökte jaga ikapp, men han körde otroligt starkt i täten.

Willman såg ut att hålla undan till seger, men den väldigt tuffa utförskörningen under loppets två–tre sista kilometer, där åkarna i slutet av backen kommer upp i hastigheter nära 90 kilometer i timmen, blev avgörande.

Willman höll alldeles för låg hastighet utför och både Fredrik Ericsson och Magnus Darvell kunde smita förbi.

– Jag trodde det var kört, men norrmannen var för dålig utför. Jag vet att jag är bra i utförskörningen och är man först så är det väldigt svårt för de bakom att köra om.

I mål var Ericsson en sekund för Darvell och avståndet ner till trean, Fredrik Wilman, blev 20 sekunder.

För Ericsson väntar världscupfinalen i Hafjell om två veckor, i det som blir hans första världscuplopp i cross country på elva år.

– Sedan ska jag kolla upp mitt hjärtfel under hösten, som inte blivit helt utrett, och målet är att satsa ett sista år 2014. Då är långlopps-VM i Sydafrika det stora målet.

Thomas Lind
thomas.lind@dt.se