Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabba puckar med ishockey på skoltid

Ungdomar som tränar mycket på fritiden har oftast haft svårt att få skolstudierna att gå ihop. Med för mycket träning hinner inte läxorna göras i tid, och när plugget görs hinner man inte med träningen. Nu vill Helixgymnasiet i Borlänge ändra på detta och tar träningen in i skolan.

Elever som väljer Helixgymnasiet i Borlänge kommer ha möjligheten att kombinera sitt idrottsutövande med skolundervisning. Den träning som kommer stå på schemat för eleverna är hockey. Drivkrafterna i projektet är Lars Fryxell, matematik- och idrottslärare, och Tobias Holm, före detta hockeyspelare i Borlänge HF.
– Jag märkte ju själv när jag gick hockeygymnasium att skolan hamnade i kläm, man fick inte tiden att räcka till. Jag fick en förfrågan om att hålla i träningarna och det gör jag så gärna. Det är jättebra att detta görs för eleverna och att det underlättar för dem, säger Tobias Holm.

Tobias Holm är den som kommer att hantera den praktiska biten med hockeyträningen. Tre pass i veckan, två tränings- och ett teoripass, kommer stå på elevernas schema. Fokus kommer ligga på teknik och individuell utveckling. Lars Fryxell kommer att hålla i den teoretisk biten, där han lär eleverna om bland annat anatomi och kroppens funktion.
– Vi kände ett behov av att ge eleverna möjlighet att kombinera sina studier med sitt idrottsutövande, det var Borlänge HF som hörde av sig till oss från början. Jag kommer hjälpa eleverna med den teoretiska biten, och det är även jag som betygsätter dem. Vi har planerat detta sedan våren och det har gått fort framåt, det har blivit snabba puckar så att säga, säger Lars Fryxell och skrattar.

Tanken med att införa hockeyträning i skolan är att eleverna ska kunna utveckla sitt hockeyintresse till en mer professionell nivå. Målet är att eleverna ska kunna uppnå sina mål inom idrotten, vilken nivå det än ligger på. Det spelar ingen roll vilket program eleverna går, vem som helst kan välja att lägga till hockeyträningen på schemat.
– Vi vill ju självklart hjälpa eleverna att uppnå sin dröm att bli hockeyproffs, Tobias kan ge sina tips och vi kommer hjälpa ungdomarna med deras individuella mål. När vi kör igång kommer vi fokusera på att lära känna varandra, vi kommer ju spendera extra mycket tid med varandra i och med träningen och lektionerna, säger Lars Fryxell.

Helixgymnasiet jobbar även med att försöka utveckla sin idrottsprofil på skolan, med syftet att kunna göra ett liknande upplägg inom fler sporter. Eleverna som valt till hockeyträning på schemat kommer att ha en kick-off i dag, lördag, med lärarna för att lära sig mer om vad som komma skall.

Emma Andersson
emma.andersson@daladem.se