Tips inför provet från Mattecentrum:
Lös många äldre prov. Du hittar prov att ladda ner på till exempel Matteboken.se. Då får du förståelse för vilken typ av frågor som brukar dyka upp på proven.
Kategorisera frågorna i vilket område de hör hemma. När du vet vilka kategorierna är, kan du skapa en överblick över vilka metoder som används inom de olika kategorierna.
Skriv ner de metoder som du stöter på och deras knep när du pluggar. Plugga gärna på din lista och ha den som din egna ”formelsamling”.
Läs ALLTID igenom svarsalternativen efter att du läst igenom frågan. Svarsalternativen ger mer ledtrådar än man anar och ofta går det att utesluta flera svarsalternativ direkt.

När du löst en fråga, gå inte vidare direkt utan gå igenom metoden igen så att du vet att du verkligen förstår den. På högskoleprovet är det inte bara ens kunskap som räknas, utan även hur snabb du är att använda den! Är du säker på en metod kan du snabbare tillämpa den.
När du övar på gamla prov, variera mellan att gå igenom proven långsamt och noggrant och verkligen tänka och att speeda igenom med en timer satt för att både öva på matten och på tidspressen.
Tips under provet
Tiden är knapp - stanna inte för länge på frågor som känns för kluriga. Chansa och gör en markering så du kan komma tillbaka till frågan efter att du är klar med allt annat.
Om det du gör känns för krångligt och tar för mycket tid kan du ha fel tillvägagångssätt. Uppgifterna är designade så att de ska gå snabbt att få fram ett svar.
Här skriver du högskoleprovet:
Avesta: Karlfeldtgymnasiet
Borlänge: Högskolan Dalarna, Soltorgsgymnasiet, Hagagymnasiet
Falun: Högskolan Dalarna, Lugnetgymnasiet, Nya Hälsinggårdsskolan
Hedemora: Martin Kochgymnasiet
Leksand: Gästishallen, Moskogen konferens
Ludvika: Högbergsskolan
Malung: Malung-Sälens gymnasieskola
Mora: S:t Mikaelsskolan
Om Mattecentrum
Mattecentrum grundades 2008 och är en ideell förening som erbjuder gratis hjälp i matematik till elever i Sverige. Läs mer på www.mattecentrum.se .