Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart blir det möjligt att fylla på flaskan själv för att tänka klimatsmart

Nu blir det möjligt att få kolsyrat vatten i kranarna.
Tanken är att tänka klimatsmart och dricka mer kranvatten och därmed minska transporterna på våra vägar och slippa släpa hem flaskvatten från butikerna.

Nu blir det snart möjligt att få kolsyrat vatten i kranen. Men det ska också bli en dricksvattenautomat där man kan fylla på sina flaskor med vatten, kolsyrat eller inte, men även ta sig en slurk.
Falun blir först att få dessa automater på ställen där det rör sig mycket folk. Först blir Återvinningscentralen. Där är det på prov och tanken är att det sedan blir på flera ställen. Kanske Lugnet. strategiska ställen och inomhus.
Fontänen kopplas till vattenledningen.
– Vi har ju oändligt med vatten, säger Reimer Pettersson, affärsområdeschef för VA-avlopp vid Falu Vatten Energi.
Vattnet i Falun kostar 3 öre per liter.
– Syftet är att tänka klimatsmart och att minska transporterna, fortsätter Reimer Pettersson.
Som det är nu åker vi och handlar flaskvatten istället för att ta tillvara på resurserna som finns.
Utvecklas det här kan det även bli på större arbetsplatser där man kan dela ut påfyllningsflaskor. Och möjligheten att få en kolsyretank i hemmet finns också och på sikt går det kanske även att få kolsyrat i kranen hemma.

ILSE BRATTLÖF
023-475 35
ilse.brattlof@daladem.se