Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart en verklighet i Leksand


- Många är ensamstående och klarar sig inte på kanske 50 procent arbete. Du ska kunna leva på din egen lön, säger Karin Lindström, ordförande för fackförbundet Kommunal i Leksand.
Anställda inom vården i Leksand kan snart själva få bestämma i vilken omfattning de vill jobba.
- Det här har varit en lång process, det gäller att vara envis, säger Beth Holzmann, vice ordförande för Kommunal.

I höst kommer ett projekt att starta som innebär att vårdanställda själva ska kunna bestämma i vilken utsträckning de vill arbeta.
- Våra medlemmar har länge efterfrågat det här. Vi börjar med undersköterskor inom vården och LSS, säger Karin Lindström,
Från oktober till slutet av april blir en prövotid. Under den tiden kan undersköterskorna välja i vilken utsträckning de vill jobba.
- Det finns inte heltider inom vården och mer än 50 procent vill jobba mer, säger Karin Lindström.
En anställd projektledare, Linda Alfredsson har sett igenom organisationen sedan augusti förra året och bland annat undersökt hur vikarier anställts.

Hur bekostas valfriheten?
- I dag har vi vikarier motsvarande 92 heltidstjänster. Det är bara inom vård och omsorg. De pengarna kan man satsa på det här, vi burkar få frågan om det kommer att finnas vikarier då men det kommer alltid att finnas, säger Beth Holzmann.

Hur har beskedet tagits emot bland medlemmarna?
- Både med glädje och bestörtning. Man får önska sysselsättningsgrad, det tycker alla är bra. Men för att få ruljangs och frigöra måste man kanske jobba någon annanstans. Som på Limsjögården finns det fyra avdelningar och man kanske får täcka upp på någon annan avdelning, säger Karin Lindström.

Var börjar man?
- På vissa utvalda omsorgsboställen som Limsjögården och Björkbacken i Siljansnäs.

Vad hoppas ni på för framtiden?
- Att politikerna tar ett beslut att man fortsätter erbjuda anställda i Leksands kommun heltid. Dels för att göra en attraktiv kommun och dels för att få hit fler som jobbar. I framtiden ska man ha rätt att välja en gång om året hur mycket man vill arbeta.

Kenneth Dahlström är ordförande för vård och omsorgsutskottet.
- Jag tycker det är positivt, vi har jobbat med den här frågan länge, att ge alla som vill önskad tjänstgöringsgrad.
Han tror det kan bli en del som behöver rättas till men man försöker lära av andra kommuner som redan genomfört liknande.
- I dag har vi vikariecentrum och vi ska ha en liknande organisatorisk modell.
Kenneth Dahlström säger att man haft ett nära samarbete med facket.
- Jag har varit involverad i det här sedan jag började i januari. Det är kul att det händer något nu.

BOEL FERM
boel.ferm@daladem.se