Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart stormar Sven fram

Idag, torsdag, kommer Sven!
Det är så det heter, ovädret med storm och medföljande snöfall, som bland annat gör att SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Dalarnas län utom fjällen.
– Blir det väldigt besvärligt bör de som tänkt sig ut på vägarna överväga att ställa in resan, säger Mona Huovinen, presskommunikatör hos Trafikverket.

Ovädret, både blåst och snö, väntas in över södra och mellersta Sverige under torsdagen.
Enligt SMHI:s prognoser på onsdagseftermiddagen väntas snöfall och kraftig drivbildning, vilket alltså meteorologerna i Norrköping klass 2-varnar för på en tregradig skala.

Från och med i eftermiddag, torsdag, fram till fredag morgon kan det i Dalarna komma att snöa mellan 10 och 30 centimeter, lokalt ända upp till 40 centimeter enligt SMHI:s uppdaterade prognos.
Från och med i kväll kan det ske i kombination med frisk nordlig vind, mellan vilket innebär mellan 16 och 27 meter per sekund.

Hos Trafikverket, som ansvarar för såväl järnvägar som det större vägnätet, ligger de i startgroparna inför säsongens första snöoväder. Bemanningen på trafikledningscentralerna ökas.
– Våra entreprenörer kommer också att ha ökad beredskap för snöröjning, uppgav Mona Huovinen när Dala-Demokraten talade med henne onsdagseftermiddagen.

Exakt hur Trafikverket kommer att agera när ovädret drar in under torsdagen var, av naturliga skäl, svårt att säga ungefär ett dygn i förväg. Däremot var det redan på onsdagen bestämt att kontakterna med järnvägsoperatörer och andra myndigheter skulle vara tätare än vanligt.
– Behövs det kan det till exempel bli aktuellt att reducera eller helt ställa in trafik på järnvägen. Hur det blir i Dalarna vet vi inte nu.
Beträffande plogningen av vägarna kommer de större, och högtrafikerade, vägarna som prioriteras, exempelvis E16 och riksväg 70.

Generella råd till bilisterna?
– Att överväga att ställa in resan om det blir riktigt besvärligt. Ger man sig ändå ut ska man se till att ha varma kläder och bra utrustningen med sig, sa Mona Huovinen.

Hon rekommenderade även att besöka Trafikverkets hemsida och där gå in på Läget i trafiken, som omfattar såväl exempelvis väg- som järnväg.
– Vid extremväder uppdateras informationen oftare än annars.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@daladem.se