Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart tar elevkulturombuden över

Länets nya elevkulturombud samlades i tisdags för en heldagsutbildning på Dalarnas Museum. Den här gången trimmades gänget i sina nya uppdrag med att bland annat bena ut vad begreppet kultur kan vara och stå för.
– Det innebär så mycket, menar Linn Olsson, 15 år från Avesta. Alltifrån att uppleva teater till att själv spela en låt. Det handlar om att öppna sinnet.

Den övergripande tanken med satsningen kring elevkulturombuden är att de unga själva skall få inflytande över kulturutbudet såväl på kommunal som regional nivå.

Men kultur är så mycket och för unga ett inte alldeles självklart begrepp.

– Det är historia, musik och natur. Och att uppleva saker som teater, arkitektur, konst och litteratur. Fast själv gillar jag musik bäst - hiphop, säger Wiking Kjellson, 10 år, Älvdalen.

– Det finns många ord, menar Lukas Persson, 16 år, Mora. Men för mig är kultur sambandet mellan människa och natur. Favorituttrycket handlar om mytisk folktro.

– Människor upplever kultur på olika sätt: abstrakt som konst, litteratur och teater till exempel, förklarar Johanna Lindhe Hagdahl, 14 år, Falun. Själv är jag textnörd. Mina favoritförfattare är Fredrik Backman och J.K. Rowling.

– Kultur är ett sätt att uttrycka olika saker som dans, teater eller konst - i princip vad som helst. För mig handlar det om att rita och måla. Därför gillar jag konst allra bäst, säger Minelle Munther, 12 år, Hedemora.

Utbildningen innehåller flera inslag med kreativa arbetspass och diskussioner. Som frågan: vad är kultur?

– Kultur för unga kan både vara ett diffust eller bredare begrepp än vad vi som jobbar med frågorna anser. Vi tänker oftast in traditionellt konstnärliga genrer medan unga ser ett vidgat begrepp som även täcker vår historia, andra kulturer och självklart de ungas egna uttryck, säger Mattias Dristig projektledare för Kultur Hjärta Skola som leder arbetet med elevkulturombud.

Kultur Hjärta Skola är ett av Riksteaterns regionala utvecklingsprojekt som drivs i samarbete med Riksteatern, Landstinget Dalarna och Dalarnas kommuner. Det är upp till varje kommun att införa elevkulturombud och för närvarande är sju dalakommuner anslutna.