Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart urpremiär för Århundradets kärlekskrig i Vattnäs

Ebba Witt-Brattströms mycket omtalade punktroman "Århundradets kärlekskrig" förvandlas till opera i sommar. Urpremiären sker i Vattnäs konsertlada i början av juli.

Ingen har väl undgått att Ebba Witt-Brattström och Horace Engdahl gått skilda vägar. Båda kom ut med varsin bok i fjol som på olika sätt skildrade det kraschade äktenskapet. Ebba Witt-Brattström menade att det var ett haveri i jämställdhetens förljugna paradis.

I Ebba Witt-Brattströms berättelse finns två röster. En man och en kvinna som levt tillsammans i ett halvt liv. Det som en gång upplevdes som stor passion och kärlek hade förvandlats till en sorts långdragen envig mellan två sårade själar.

"Han sa:

Om du överger mig

har du bara livslångt hat

att vänta.

Hon sa:

Tror antingen jag eller du

måste dö."

Århundradets kärlekskrig innehåller ingredienser av hat, kärlek och liv. Ebba Witt-Brattström skickade samtidigt en hälsning till Märta Tikkanens klassiker Århundradets kärlekssaga från 1978.

I sommar sätts Ebba Witt-Brattströms omtalade bok Århundradets Kärlekskrig upp som opera i Vattnäs konsertlada. Musiken är skriven av Paula af Malmborg Ward och librettot av Mathias Clason. För regin svarar Niklas Hjulström. Scenograf är Mathias Clason. Vattnäs vill vara en scen för ny svensk opera. Kärlekskriget, som operan heter, produceras i samarbete med Västmanlands Länsteater.

I rollerna som Hon och Han ser vi Anna Larsson, alt och Lars Arvidson, baryton. Amelia Jakobsson, sopran, medverkar i rollen som Ivona, en karaktär som inte finns i boken utan tillkommit i operaproduktionen. Fredrik Burstedt återvänder till Vattnäs som dirigent och med sig har han en orkester med unga musiker där vi återfinner flera bekanta ansikten från tidigare år.

Fotnot: Kärlekskriget spelas den 6, 7 och 8 juli klockan 19.00 samt den 9 juli klockan 16.00.

LÄS MER KULTUR