Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snönätet brast i underbacken

Annons

Natten till måndagen brast snönätet i övre delen av underbacken vid Lugnets nya backstadion i Falun och en hel del snö kanade ner.

Lyckligtvis skedde inga person- eller materiella skador vid incidenten. Arbetet med att producera konstsnö i backarna avbröts omedelbart.

– Vad som hänt är en gåta, säger byggledaren Christer Asp. Det här är första gången något liknande inträffat. Och då skall man veta att liknande snönät finns monterade på samliga plastbackar runtom i världen.

Snönätet ligger utrullat ovanpå plasten i underbacken och har till uppgift att fixera snön.

Den totala ytan som brast är ungefär 30 gånger 20 meter. Någon teori om vad som hänt finns inte i nuläget. Kanske kan det ha berott på materialfel. Under gårdagen fanns representanter för leverantören på plats för att reda ut situationen.

I dag fortsätter det undersökande arbetet vid Lugnets backstadion. Då är det meningen att man skall skotta bort snön i underbacken och göra en grundligare analys.

– Vi beräknar att backen skall vara återställd under lördagen, säger Christer Asp.

– Självklart finns det en stress att hinna få klart backstadion till tävlingarna i februari, säger Liselotte Jonsson, VD på Lugnet i Falun AB. Tyvärr händer oförutsedda saker och det är bättre att det händer nu än i januari. Fast i nuläget finns ingen anledning till oro för vinterns tävlingar.

Så fort det klarlagts hur stor skadan är och hur den uppkommit kommer beslut att tas om vidare åtgärder. Detta kommer att ske under de närmaste dagarna och i samråd med Trafik & Fritidsförvaltningen och VM-bolaget.

Staffan Björklund
staffan.bjorklund@daladem.se