Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Social fond ska minska utslagning

Social investeringsfond kan bli ett nytt grepp i Borlänge. Kommunledningen åker till Norrköping för att studera modellen.
– Kommunens kostnader kan minska och mänskligt lidande i många familjer förhindras, säger Jan Bohman (S), kommunalråd.

Sociala investeringsfonder ska användas för att förebygga sociala problem som utslagning och kriminalitet.
– Vi tror att det finns projekt som kan vara en lönsam social investering men som inte blir gjorda för att vi med dagens system inte hittar medlen. Ett barn i skolan med en diagnos som upptäcks för sent kan få sociala problem som missad skolgång och kriminalitet. Då blir samhällets kostnader jäkligt stora långsiktigt och överskuggar tidiga insatser, säger Jan Bohman.

Nu vill kommunen utreda frågan och börjar med studieresan till Norrköping den här veckan. Bakom beslutet står förutom Socialdemokraterna Miljöpartiet och Moderaterna.
Hur mycket pengar som kan avsättas till en fond är fortfarande ett frågetecken.
– Man måste hitta en stabil modell som garanterar att de framtida kostnaderna blir rätt beräknade. Om man betraktar det som en investering så är det ingen kostnad, säger Nils Gossas (MP).

Kommunen ska också se närmare på hur flyktingmottagningen och stadsomvandlingen fungerar i Östergötland. Ett studiebesök i Luleå planeras också. Kommunen ska också se på det näringspolitiska samarbetet mellan Luleå tekniska högskola, kommunen och SSAB och på hur man jobbar med de kreativa näringarna. Luleå tekniska högskola är huvudman för musikdelen vid Boom Town.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se