Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraterna tar ansvar för pensionerna

Moderaterna Gunnar Axén och Ann-Britt Åsebol skriver i en artikel att det är viktigt att hålla sig till fakta när man diskuterar pensionsfrågan. Tyvärr verkar inte det gälla Moderaterna själva. I stället för att på allvar diskutera vilka utmaningar som pensionssystemet står inför ägnar de sig åt att trixa med siffror och sanningar.

Det är oseriöst och knappast vad dagens eller morgondagens pensionärer är betjänta av.

Vi socialdemokrater är beredda att ta ansvar för ett tryggt pensionssystem som ger bra pensioner. Därför är vi också villiga att inom ramen för pensionsuppgörelsen rätta till sådant som inte fungerar i dagens system. Det finns ingen anledning att klamra sig fast vid gamla lösningar som inte är hållbara inför framtiden.

När pensionssystemet förhandlades fram krävde Premiepensionssystemet uppoffringar från vår sida. Syftet med kompromissen var och är att uppnå en långsiktig lösning.

Nu har premiepensionen utretts och det är tydligt att det är en flopp. Det kan knappast vara en bra modell att tvingas välja mellan över 800 fonder, där avgifter för förvaltningen ibland äter upp en stor del av den framtida pensionen. I dag kan det skilja flera tusenlappar i månaden i utfall mellan personer med samma lön och tid i arbetslivet. Detta tycker vi är fel. För den som vill spela på lotteri finns andra möjligheter än pensionssystemet.

När Moderaterna påstår att det skulle stå framtida pensionärer dyrt att avskaffa Premiepensionssystemet, bygger deras siffror på drömmar om framtida börsutveckling som vi inte vet något om. Samtidigt håller de tyst om dolda avgifter, dyra rådgivningstjänster och risken för kursfall på börsen.

Moderaterna säger inte heller något om dem som tjänar stora pengar på systemet, bland annat fondförvaltare och rådgivare som nu driver opinion mot förändringarna.

Det vore önskvärt att Gunnar Axén och hans partikamrater hade en ärligare ingång i debatten.

Det är dags att inse att Premiepensionssystemet inte motsvarat de förväntningar som ställdes på det. För att trygga framtidens pensioner ser vi därför hellre att de avgifter som framöver avsätts till premiepensionen tillfaller ålderspensionssystemet. Det skulle stärka pensionssystemets finansiella ställning och minska risken att bromsen slår till.

Samtidigt får vi inte glömma att pensionerna i första hand avgörs av hur sysselsättningen utvecklas framöver. Om framtidens pensioner ska bli rimliga krävs en politik som prioriterar jobben och som ökar antalet arbetade timmar. Därför är det sorgligt att Moderaterna inte vill ta ansvar för sitt jobbmisslyckande utan i stället fortsätter att drömma om börsutvecklingen och skönmåla gamla lösningar.

Vårt besked till dagens och morgondagens pensionärer är däremot tydligt och seriöst: Vi sätter jobben först och är beredda att göra nödvändiga förändringar för ett tryggt pensionssystem.Vi är beredda att göra nödvändiga förändringar för ett tryggt pensionssystem”

Kurt Kvarnström (S)

Kurt Kvarnström (S) Riksdagsledamot Krylbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel