Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokratin har saken i egna händer

Socialdemokratin ligger kvar på låga cirka 31 procent i olika opinionsundersökningar. Partiets politik upplevs ha varit passiv och ängslig under senaste dryga halvåret. S-kongressen 3–5 april måste därför visa mera offensivlusta och frimodighet om (S) ska kunna bli en vinnare på nytt.

Valspurter har inte partiet vunnit på länge. Agerandet i opposition är svagt när massarbetslösheten är över åtta procent, långtidsarbetslösheten tredubblats, ungdomsarbetslösheten bland de högsta i Europa, akut- och förlossningsvården krisar och skolan uppvisar allt sämre resultat.
Stora förväntningar riktas nu mot s-kongressen i Göteborg. Partiets medlemmar och sympatisörer förväntar sig en med mera självförtroende laddad och resultatinriktad politik inför nästa års val.

Den viktigaste frågan är att visa en väg bort från massarbetslösheten. Sju års misslyckad politik med jobbskatteavdrag (delvis för att dölja löntagarnas allt mindre andel av produktionsresultatet) har nått en ände.
En bred politik måste presenteras för nysatsningar, mer och bättre utbildning, aktivare arbetsmarknadspolitik, utbyggnad av järnvägar och infrastruktur samt ökat bostadsbyggande med fler hyresrätter och renoveringar av miljonprogrammets bostäder. Efterfrågan i den inhemska ekonomin måste öka och skatt efter bärkraft krävas de närmaste åren. Krafttag behövs för att minska de ökade klyftorna i samhället.
A-kasseersättningen måste höjas och dess avgifter sänkas, och det generella välfärdssystemets kvalitet i försäkringar och tjänster säkras. Pensionärer ska inte betala flera tusenlappar mer i skatt vid samma inkomstnivå som förvärvsarbetande. Sjukvården och äldreomsorgen krisar och måste få resurstillskott för att kunna värna en god kvalitet.
Felslagna privatiseringar som med skattemedel berikat ett fåtal och gett vinster som skickats till s k skatteparadis kräver motåtgärder som biter. Och major Björklunds kommandoskola – som inte får godkänt i kvalitetsmätningar – måste reformeras.

Regionalpolitiken som enligt tidigare industriministern Thage G Peterson avvecklats måste återerövras, fler bostäder och kollektivtrafiken byggas ut i Stockholm.
Våld, näthat och främlingsfientlighet skrämmer. Jobb, utbildning, en aktivare fritids- och kulturpolitik och en integrationspolitik värd namnet behövs som motmedel. Ungdomen måste få tillbaka framtidstron. SDs framgångar på senare tid beror på ökat utanförskap, och att de etablerade partierna inte levererat tillräckligt och upplevs som alltför lika.

Sverige måste återigen bli mera synligt som internationell aktör baserat på militär alliansfrihet, solidaritet och rättvisa i Olof Palmes anda. Klimatpolitiken måste bli åtskilligt bättre. Marknaden kan inte överta demokratins roll som många förletts att tro.
Socialdemokratin har nu saken i egna händer. En bra kongress med tydliga besked till svenska folket kan lägga grunden för att ge landet det regeringsskifte vi så väl behöver 2014.


Robert Björkenwall
Gunnar Lassinantti
s-debattörer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel