Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokratisk politik drabbar bruksorterna

Luleå, Hällefors och Borlänge tillhör landets stålkommuner. Kommunerna har också det gemensamt att de styrs av Socialdemokraterna. Under de senaste 50 åren har två av tre jobb försvunnit från stålindustrin. De tio största stålkommunerna har, enligt Statistiska Centralbyrån, tappat nästan 14 000 arbetstillfällen mellan 1985 och 2012.

Ökad konkurrens från Kina och minskad efterfrågan från europeisk industri har medfört sparprogram, nedläggningar och samgåenden. När antalet anställda inom stålindustrin och svensk basindustri minskar får det negativa effekter för hela samhällen. Utflyttningen från orten påskyndas, skolor läggs ned och för dem som väljer att bo kvar försämras samhällsservicen.

Vi moderater vill göra allt för att förhindra en sådan utveckling. Vi vill att hela Sverige ska leva och vi vill dessutom slå vakt om den elintensiva basindustrin vars produktion sker med mycket låga utsläpp bland annat tack vare att den svenska elproduktionen i det närmaste är koldioxidfri.

Rimliga elpriser, en liten miljöpåverkan och pålitlig elproduktion är grundläggande för basindustrin. Enligt Riksdagens utredningstjänst (RUT) innebär en höjning av elpriset med 1 öre per kilowattimme ökade kostnader för industrin med cirka 500 miljoner kronor per år. Vill vi värna industrin måste vi se till att ge bra villkor.

Vårt svar är att vi vill ha ett robust energisystem på tre ben där vi värnar vattenkraft, välkomnar förnybar energi och öppnar för att ersätta befintlig kärnkraft. Till det gör vi stora satsningar på forskning, utbildning och infrastruktur. Detta lägger sammantaget en grund för viktiga industriföretag och deras konkurrenskraft.

Mot alliansens gemensamma och långsiktiga besked i energipolitiken står oppositionspartier som vill ändra inriktning. Socialdemokraterna har kongressbeslut på att kärnkraften ska avvecklas. Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill avveckla kärnkraft redan nästa mandatperiod. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson har dessutom ställt ultimatum om att en avveckling är en förutsättning för att de ska kunna vara med i en regering med socialdemokraterna.

En förtida avveckling av kärnkraften, som föreslås av de rödgröna, skulle med all säkerhet innebära ökade kostnader och en konkurrensnackdel för basindustrin. Försämrade konkurrensvillkor är definitivt inte rätt väg att gå om vi vill värna industrin, rädda jobben och möta klimatutmaningen. Vi vill tvärtom stegvis stärka viktiga industriföretag.

 Frågan är därmed vilket besked som Stefan Löfven ger till sina socialdemokratiska kollegor i exempelvis Luleå, Hällefors och Borlänge? Är han beredd att sätta sig i en regering som kommer att leda till färre jobb och försvagade industriföretag, bland annat i S-styrda kommuner?  

 

Lars Hjälmered (M)

energipolitisk talesperson

Johan Hultberg (M)

miljöpolitisk talesperson

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel