Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialjouren stängd - vandrarhem tog inte emot

Tre bärplockare höll på att få sova ute i natt. De kastades ut från sitt boende efter att socialjouren hade stängt. Trots hopskrapade pengar vägrade vandrarhem i Falun att ta emot dem.
- Det här är rasism, sa Gunilla Barkar, som försökte hjälpa familjen.

Tre bärplockarna höll igår på att bli hänvisade till Faluns gator. Trots att både polis och socialjour hade vetskap om familjens situation höll de på att få sova utomhus.
- Det gick så långt att jag trodde att jag skulle få låta dem bo hemma hos mig, säger Gunilla Barkar.
Hon och Kristina Vahlén kom i kontakt med bärplockarna i samband med att polisen kom med dem till Riagården. Men gården var egentligen stängd. På plats fanns istället Kristina Vahlén som var i full färd med att koka kaffe. Riagården används nämligen som kaffestuga efter centerpartiets stadsvandring, ledd av Gunilla Barkar.
Polisen ringde socialjouren. Men denna hade stängt, och de blev tillsagda att återkomma morgonen därpå klockan nio. Trots upprepade samtal fanns ingen hjälp att få.
- Skulle de sova ute i regnet i natt? Sånt här följer inte alltid arbetstid, säger Kristina Vahlén.
Gunilla Barkar och Kristina Vahlén tog sig an att försöka hjälpa bärplockarna. Familjen, bestående av en man och hans havande hustru samt en släkting till dem, hade varit i Sverige i en månad. De var på jakt efter lingon. Istället hade alla deras pengar gått åt till att betala uppehälle. Igår blev de utslängda från sitt boende med endast två hundra kronor på fickan.
Gunilla Barkar gjorde en insamling bland de som följt med henne på stadsvandringen. Pengarna de fick ihop räckte till att betala vandrarhem en natt. Men varken Falu Fängelset vandrarhem och STF Vandrarhem Falun ville ta emot bärplockarna.
- Det här är det mest chockerande med hela historien. De sa att de inte tar emot utländska bärplockare. Det är skandal och rasistisk, sa Gunilla Barkar.
Till sist ringde Gunilla Barkar socialjouren ännu en gång.
- Jag sa att tidningen var på plats. Plötsligt gick allt väldigt fort, säger hon.
De tre bärplockarna blev inhysta på First Hotel Grand över natten.

LINNEA JOHANSSON

linnea.johansson@daladem.se