Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialnämnden föreslår korttidsboende på Skönvik

Kommunen har ett akut behov av nya platser i äldreomsorgen. Sexton personer står i kö och väntar på en plats.

Socialnämnden föreslår att nya korttidsplatser inrättas i en fastighet på Vedgårdsvägen, Skönvik.
Det skulle kosta mellan åtta och nio miljoner som nämnden begär från kommunstyrelsen.
– Vi kan inte hitta några andra öppningar. Nu är det stopp, säger Iris Rustas- Carlsson (S), ordförande i socialnämnden.
På onsdagen presenterade nämnden förslaget för kommunledningen, kommunalrådet Abbe Ronsten (S) och kommunchefen Stefan Lundqvist.
– De lyssnade och ska återkomma till oss. Nu ligger frågan hos dem och är hela kommunens ansvar, säger Marina Forslund (S), vice ordförande i socialnämnden.
Det kommer inte som någon överraskning, enligt ordförande och vice ordförande, eftersom frågan har ventilerats sedan 2008.
De korttidsplatser som finns är placerade på Enbackagården i Gustafs. Men de är nu upptagna. Personer med nya beslut om placeringar blir kvar på sjukhus eller hemma.
– Vi måste verkställa beslut inom tre månader. Annars får vi vitesförelägganden och landstingets vård kostar också mycket. Det är pengar som bara rinner ut ur kommunen, säger Iris Rustas-Carlsson.
2,1 miljoner var kommunens nota förra året för vårddygnen inom landstinget.
Den fastighet på Vedgårdsvägen som socialnämnden vill använda som korttidsboende står nu tom. Den ägs av fastighetsbolaget Klövern.
– Det finns inga andra lokaler i kommunen. Vi har dammsugit allt, säger socialchefen Marianne Trana.

Sylvia Kjellberg