Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialnämnden föreslår korttidsboende på Skönvik

Annons

Kommunen har ett akut behov av nya platser i äldreomsorgen. Sexton personer står i kö och väntar på en plats.

Socialnämnden föreslår att nya korttidsplatser inrättas i en fastighet på Vedgårdsvägen, Skönvik.
Det skulle kosta mellan åtta och nio miljoner som nämnden begär från kommunstyrelsen.
– Vi kan inte hitta några andra öppningar. Nu är det stopp, säger Iris Rustas- Carlsson (S), ordförande i socialnämnden.
På onsdagen presenterade nämnden förslaget för kommunledningen, kommunalrådet Abbe Ronsten (S) och kommunchefen Stefan Lundqvist.
– De lyssnade och ska återkomma till oss. Nu ligger frågan hos dem och är hela kommunens ansvar, säger Marina Forslund (S), vice ordförande i socialnämnden.
Det kommer inte som någon överraskning, enligt ordförande och vice ordförande, eftersom frågan har ventilerats sedan 2008.
De korttidsplatser som finns är placerade på Enbackagården i Gustafs. Men de är nu upptagna. Personer med nya beslut om placeringar blir kvar på sjukhus eller hemma.
– Vi måste verkställa beslut inom tre månader. Annars får vi vitesförelägganden och landstingets vård kostar också mycket. Det är pengar som bara rinner ut ur kommunen, säger Iris Rustas-Carlsson.
2,1 miljoner var kommunens nota förra året för vårddygnen inom landstinget.
Den fastighet på Vedgårdsvägen som socialnämnden vill använda som korttidsboende står nu tom. Den ägs av fastighetsbolaget Klövern.
– Det finns inga andra lokaler i kommunen. Vi har dammsugit allt, säger socialchefen Marianne Trana.

Sylvia Kjellberg