Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialnämnden i Mora får fyra miljoner extra

Kommunalskatten i Mora blir oförändrat 22,81 kronor per intjänad och taxerad hundralapp nästa år.
Bland annat får socialnämnden ytterligare 4,2 miljoner kronor, för- och grundskolan två miljoner mer, gymnasieskolan 3,5 miljoner mer, kollektivtrafiken 1,4 miljoner mer och det blir en ny brandbil.

Det var de tunga besluten på Mora kommunfullmäktiges möte på måndagen.
Kommunalrådet Bengt-Åke Rehn inledde med att påpeka att kommunens överskott kommer att minska märkbart nästa år.

En av orsakerna är att skatte­inkomsterna minskar. Samtidigt kan man inte räkna med samma fina tillskott i form av återbetalning av för mycket inbetalningar av försäkringar från Afa nästa år. Men kommunen kommer att gå med plus.
Oppositionen blev riktig nöjd efter att ha fått en genomgång kring varför kommunens sociala verksamhet, för- och grundskolan, gymnasiet och tekniska nämnden går back mot budget.

Såväl moderaternas Malin Höglund, Morapartiets Ingvar Nilima som kristdemokraternas Birgitta Sacrédeus tackade för den genomgången.
De hade heller inga invändningar att dessa verksamheter får sina budget­ramar uppräknade.
Detta eftersom själva grunden i nästa års budget, alltså kommunplanen för 2014, redan togs i juni och måndagens beslut är en anpassning till verkligheten. Då hade oppositionen en del andra meningar men fick inte gehör för allt.
– Vi återkommer i juni med våra förslag inför 2015, lovade de.
Det gjorde också vänsteroppositionen anförd av vänsterns David Öhrnberg.

Rosa Golzio/DT
rosa.golzio@dt.se