Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialnämnden kritisk mot Säterbostäder

Socialnämnden har flera gånger påpekat brister i underhållet av de fastigheter som nämnden hyr av Säterbostäder. Nu har nämnden skickat en skrivelse till Säterbostäder om detta.

Vid socialnämndens senaste sammanträde tog nämnden beslut om att skicka en skrivelse till Säterbostäder med kritik på hur underhållet av fastigheter som nämnden hyr av Säterbostäder sköts.
– Säterbostäder är vår enda hyresvärd för särskilda boenden. Därför måste vi agera när underhållet inte sköts som det ska, säger Sune Hemmingsson (C), socialnämndens andre vice ordförande.
– Lokalerna är ett ansikte utåt, mot de anhöriga som kommer och hälsar på. Därför är det viktigt att det är en välkomnande miljö, både inomhus och utomhus. Vi har påpekat problemen med underhållet flera gånger tidigare, säger socialchefen Marianne Trana.

I sin skrivelse, som är författad av Marianne Trana och antagen av socialnämnden som nämndens egen, skriver Trana bland annat att ”problematiken med hyresvärden kvarstår” och att ingen underhållsplan finns presenterad.
”Vid akuta situationer gör fastighetsägaren omprioriteringar vilket leder konsekvent till att de mest resurssvaga i samhället blir bortprioriterade. Förfaringssättet är en form av diskriminering av de mest resurssvaga i samhället”, skriver Marianne Trana i skrivelsen.
– Det är illa när vi måste tjata om detta. Nu har vi skickat skrivelsen till både Säterbostäder och kommunstyrelsen. Vi kräver att Säterbostäder vidtar åtgärder för att sköta underhållet, säger Sune Hemmingsson.
– Det finns trasiga tapeter i flera rum och så hänger det uttjänta dörrlarmsledningar. Det ser inte trevligt ut. När det gäller utemiljöerna så har det vuxit mossa och ogräs på uteplatserna. Mossa på stenplattor är en halvrisk för både de boende och personalen.
– Det har tydligen rensats upp på Enbackagården i dag (läs onsdag) men det har inte alls sett speciellt trevligt ut i sommar. Det här har tagit mycket kraft hos personalen, säger Marianne Trana.

Tidningen har varit i kontakt med Säterbostäders vd Lennart Eriksson som låter meddela att han fick skrivelsen från socialnämnden först på onsdagen och att han vill vänta med att lämna några kommenterar om ärendet.

Pär Sönnert/DT