Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialstyrelsen ger Johanna rätt

Johanna Kankkonen ska ha samma rätt som alla andra att bli blodgivare. Socialstyrelsen slår fast att med tillgång till godkänd tolk utgör en hörselskada inget hinder.
Johanna Kankkonen nekades att lämna blod i Falun för att hon är döv trots att hon hade teckentolk med sig.

Blodcentralen på Falu lasarett har brist på blod. Som DD tidigare berättat tog Johanna Kankkonen med sig en sjukvårdsutbildad teckentolk och ville bli blodgivare på Blodcentralen på Falu lasarett. Men hon fick inte ens ta några prover för att bli godkänd som blodgivare. Personalen sa att man måste göra en personlig intervju och att om man använder tolk var det svårt att veta om det var tolkens eller Johannas ord.
Johanna Kankkonen har använt tolk i väldigt många sammanhang bland annat inom sjukvården utan problem. Den tolk hon hade med sig var både auktoriserad och sjukvårdsutbildad. Hon anmälde fallet till Diskrimineringsombudsmannen, som inte tog upp det.
Fallet uppmärksammades och Sveriges Dövas Riksförbund begärde att Socialstyrelsen skulle klarlägga om det finns hinder som gör att döva inte får bli blodgivare.
Landstinget hänvisade till att reglerna är otydliga om hur man ska göra när en blodgivare använder tolk.
Svaret från Socialstyrelsens jurist Anders Axelsson är att i samband med den personliga intervjun som krävs när man anmäler sig som ny blodgivare behövs en godkänd tolk.
"När en blodgivare blivit godkänd som givare och kommer för blodgivning finns krav att följa upp de lämnade uppgifterna med kontrollfrågor men även här finns möjligheten för blodcentralerna att hitta en rutin för detta genom exempelvis tolk eller skriftliga frågeställningar i samband med att hälsodeklarationen lämnats av blodgivaren. Det finns utifrån dessa utgångspunkter inget sakligt skäl att neka någon döv blodgivning enbart utifrån hörselnedsättningen." , skriver Axelsson i sitt svar.
Han konstaterar att det finns regler som visar hur Landstinget ska göra när tolk behövs.
- Det känns som seger, glädje, säger Johanna Kankkonen. Vi döva har rätt att använda tolk till vad som helst, det känns verkligen bra.
Hon vill fortfarande bli blodgivare eftersom hon tycker att det är viktigt att bidra med blod till sjukvården.
- Men Blodcentralen har inte hört av sig är. Jag vill att de ska ta kontakt och be om ursäkt för att jag blev så illa behandlad, säger Johanna Kankkonen.
Många har hört av sig sedan det blev känt att Johanna Kankkonen inte fick lämna blod bara för att hon är döv.
- Jag har fått massor av reaktionen. Många tycker det var så märkligt med det här. En del har blivit nekad av samma anledning som jag. Men jag vet också döva får lämna blod på andra håll i landet.

EVA HÖGKVIST
023-475 92
eva.hogkvist@daladem.se