Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialstyrelsen nöjd med åtgärder i Orsa

När en patient skrivs ut från Mora lasarett till Orsa kommun, ska all relevant information också lämnas över. Det här har kommunen och landstinget brustit i, men nu bättrar de sig.

I april förra året gjorde Socialstyrelsen en inspektion och tittade närmare på hur det fungerade när äldre patienter skrevs in eller ut från medicinkliniken på Mora lasarett. Myndigheten tittade på hur sjukhuset, vårdcentralen och kommunen samarbetade – även när det gällde de äldres insatser av hemtjänst, hemsjukvård och rehabilitering.

I november ställde Socialstyrelsen krav på Landstinget Dalarna att se till att medicinkliniken vid Mora lasarett för över läkemedelslistor och omvårdnadsepikriser till hemsjukvården i Orsa. Myndigheten krävde också att landstinget och Orsas socialnämnd skulle se till att information förs vidare från medicinkliniken till kommunen när patienter skrivs ut som behöver fortsatt rehabilitering.

Orsa kommun har svarat att kommunen kommer att kräva aktuell vårdplan och medicinlista. Medicinkliniken har svarat att detta skickas med patienterna vid utskrivning.
Kommunens sjuksköterska ska få patienternas vårdplan både muntligt och skriftligt. I planen ska det tydligt stå om patienten behöver fortsätta med rehabilitering. I så fall kontaktas kommunens rehabiliteringsenhet.

I vissa fall kan kommunen kräva att få delta i vårdplanering på lasarettet innan patienten åker hem. Dessutom kan hembesök göras innan patienten skrivs ut från lasarettet. Det kan behövas för att bedöma patientens behov av fortsatt rehabilitering.
Både kommunen och landstinget går också igenom sina rutiner för hur information förs över och vården planeras.

Socialstyrelsen bedömer att Orsa kommun och Landstinget Dalarna har vidtagit relevanta åtgärder. Myndigheten avslutar ärendet men påpekar att det är viktigt att båda parter följer upp att åtgärderna ger effekt.

Jennie-Lie Kjörnsberg