Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialtjänsten får kritik

Socialtjänsten i Borlänge agerade oprofessionellt när de oanmält besökte en man med vissa missbruksproblem.
Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och påpekar att oanmälda hembesök ska förbehållas mer akuta situationer.

I anmälan framförs uppgifter om att socialtjänstens personal vid ett hembesök hos en enskild uppträdde oprofessionellt.
Enligt anmälan påstod ­socialarbetarna att den enskilde var onykter och i ­behov av sjukhusvård, och om han inte frivilligt följde med skulle beslut fattas om lagen om vård av missbrukare i vissa fall.
Enligt anmälan var mannen nykter men sedan en tid tillbaka sängliggande på grund av sjukdom. På sjukhuset konstaterades att mannen var nykter och inte hade behov av vård varpå han fick åka hem, enligt anmälan.

Vidare i anmälan framkommer att mannen inte hade fått möjlighet att ta med sig plånbok och jacka till sjukhuset vilket förorsakade problem för honom när han skulle ta sig hem.
IVO bedömer att nämnden brustit i de delar som avser beslut om hembesök hos den enskilde, beslut om att inleda utredning samt beviljandet av stödinsats enligt socialtjänstlagen.
Genomförandet av ett hembesök måste ske med stor respekt för den enskildes integritet. En grundläggande förutsättning är att ett hembesök inte kan ske utan den enskildes samtycke.

Ett oanmält hembesök kan av förklarliga skäl uppfattas som än mer integritetskränkande än ett anmält besök och bör därför förbehållas situationer då det finns anledning att befara att den enskilde har ett akut behov av socialnämndens insatser.
Av nämndens dokumentation framkommer inga uppgifter om att en akut situation förelåg, skriver IVO.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se