Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Sockerhets"

Krönika av Charlotta Lindgren

Skippa sockret. Och gluten. Och rökt mat, rött kött, mjölkprodukter och kolhydrater och odlad fisk och allt som inte är ekologiskt eller svanenmärk om du älskar dina barn.

Precis. Hade en diskussion med en mamma som skulle "ta sin dotter från fritids eftersom det serverades oboy och bullar till mellis". Ok. Det är inte ok att servera det varje dag. Jag kan faktiskt inte tänka mig att det serveras varje dag heller. För det andra, om du ens har en möjlighet att ta din 6-åring från fritids, varför har du henne då där över huvud taget?

Ni har tre sockerfria veckor hemma. Du är irriterad för att "dottern försöker vara duktig och välja mjölk och mackor men det är svårt när det serveras oboy och bullar". Nu vill du att allt socker ska skippas från skolan. Inte bara vardagsmelliset utan ALLT socker. Inte ens födelsedagar eller avslutningar ska det kunna ges glass eller en bulle. För ni har tre sockerfria veckor hemma.

Idag finns så många rabiata översittarföräldrar.

"Det ska inte behövas något intyg på allergi/sjukdom för att kunna skippa socker" är din åsikt. Nähä. Så det är bara att tycka till så fixar skolan önskekost åt din lilla ögonsten?

Men vet du vad fru Sockerfri i tre veckor. Jag tycker att det är helt ok om min 6-åring bakar på fritids och sedan äter en bit sockerkaka. Nån gång. Absolut inte varje dag. Men nån gång. Även en bulle ibland anser jag vara okej.

Idag finns så många rabiata översittarföräldrar. Som kräver att skolan ska uppfostra deras osnytna ungar, som har krav på specialkost utan intyg, som bara gnäller och skriker på hur dåligt det är. Nej lilla "vi äter inte kolhydrater så lilla Ebba ska serveras GI-kost på skolan" ...skicka matlåda då. Samma gäller sockerfria treveckorsmammor.

Jag har en idé. Ta upp det på föräldramötet. Är alla med på en sak så kan det bli förändring. Ingen dör av mindre socker. Men vet du en sak. Jag tror inte att barnen dör av en bulle då och då heller.

Charlotta Lindgren