Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södra skolan ska rivas och byggas ny – för 137 miljoner kronor

Södra skolan har fått grönt ljus för utbyggnad efter att kommunen konstaterat att det behövs en större central skola i Falu centrum. Samtidigt finns planer för Hasselvägens förskola – för 25 miljoner kronor.

Kommunstyrelsen beviljade under sammanträdet i veckan ett igångssättningstillstånd för nybyggnation för Södra skolan. Under 2017 beräknas Södra skolan att överskrida sin elevkapacitet.

Läs även: Södra skola byggs ny och dubbelt så stor

Nu har även serviceförvaltningen, tillsammans med barn- och ungdomsförvaltningen, lagt fram förslag på en nybyggnation av en grundskola tillsammans med ett fritids på Gasverkstomten. Förslaget innefattar även att den befintliga Södra skolan kommer att rivas.

– Den sanerade tomten kan användas till bygget av en ny skola och med en större skola möter vi upp söktrycket på ett bra sätt, säger Susanne Norberg, till falun.se.

LISTA: Så många kränkningsärenden hade Faluns skolor i fjol

Oppositionsrådet Mikael Rosén (M) valde dock att tillsammans med sina partimedlemmar reservera sig mot beslutet.

– Vi anser att det inte är riktigt utrett om det skulle räcka med en tillbyggnad av Södra skolan. Framöver måste vi också bygga nya skolor i andra nya och växande bostadsområden, och det i ett läge där kommunen redan ligger på en hög investeringsnivå, säger oppositionsrådet Mikael Rosén till falun.se.

FALUN BYGGER: Kopparstaden köper hela surbrunnsområdet – är nu ensamma med 600 lägenheter

Kommunstyrelsen beslutade på samma sammanträde en om- och tillbyggnation för en kostnad av 25 miljoner kronor av Hasselvägens förskola. Fram till 2018 ska även ett nytt gruppboende på Galgberget att byggas och innefatta sex stycken lägenheter.