Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Jarl ny förbundsordförande för Centerkvinnorna

Under helgen valdes Gagnef kommuns oppositionspolitiker valts till ny förbundsordförande för Centerkvinnorna och blir därmed den 15:e ordföranden som leder landets största politiska kvinnoförbund.
– Det är hedrande, säger Sofia Jarl.

Annons

Gagnef kommuns oppositionsråd och vice ordföranden i Region Dalarna, Sofia Jarl (C) valdes under helgen till Centerkvinnornas förbundsordförande.

– Det är hedrande säger Sofia Jarl. Centerkvinnorna är en stark organisation, men vi behöver bli starkare. Jämställdhetspolitik måste hela tiden lyftas fram i ljuset, på lokal, nationell och internationell nivå. Ekonomisk egenmakt, möjligheter att starta och driva företag, rätten till sin egen kropp samt en jämställd fördelning av makt och inflytande är några av de frågor jag brinner för.

LÄS MER: Region Dalarnas toppnamn till attack mot Ingalill Persson

Centerkvinnorna har en stark historia och under årtiondena har Centerkvinnorna gjort skillnad genom att vara pådrivande för kvinnors rättigheter och möjligheter. Många segrar har vunnits, men det återstår mycket innan man når det jämställda samhället, skriver gruppen i ett pressmeddelande.

– Min programförklaring kan sammanfattas: Frihet – Feminism – Systerskap, fortsätter Sofia Jarl. Men för att vi ska lyckas att skapa ett jämställt Sverige behöver vi nå fler grupper. Vi behöver bli ett självklart val för kvinnor både på landsbygden och i större städer, tätorter och förorter. För kanske är det just där som en av de största jämställdhetsutmaningarna finns idag.

Hon fortsätter.

– Jag vill bekämpa förtrycket och bejaka kvinnors monetära, strukturella och sexuella frihet! Rätten att få bestämma över sin egen kropp, att kunna röra sig fritt, frihet från våld och förtryck, eller frihet från diskriminering gäller alla och alltid, avslutar Sofia Jarl.

LÄS MER: Gagnef kommuns politiker är rekorddyra

Till ny vice ordförande för Centerkvinnorna valdes Julia Färjhage, från Västra Götaland, oppositionsråd i Lilla Edit, som tidigare arbetat som stabschef hos it- och energiminister Anna-Karin Hatt och som politiskt sakkunnig på Centerkvinnorna. Helena Vilhelmsson, oppositionsråd i Nora kommun och distriktsordförande för Centerpartiet i Örebro län omvaldes till vice ordförande.