Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofiaa från Älvdalen har koll på rockabillystilen

Det är inte bara bilarna som är i blickfånget under Classic Car Week utan också kläderna.
– Jag har väldigt mycket att göra just nu, säger sömmerskan Sofiaa Ståhl från Älvdalen.

Det var fullt med folk på Rättviksparken i måndags kväll när Eva Eastwood klev ut på stora scenen och rockade loss med gitarren. På sig hade hon en rosa rockabillyklänning som Sofiaa Ståhl sytt.

– Det är hennes favoritmodell. När jag ser henne stå på scenen och så många som står nedanför och jublar och jag vet att det är min klänning som hon har på sig – det är overkligt, säger Sofiaa Ståhl och fortsätter:
– Eva Eastwood är en av mina stora idoler. Det är fantastiskt att få arbeta med henne.

Sofiaa Ståhl, som driver Rockabillybutiken i Älvdalen och designar under egna märket Sofiaas Retro Design, har sytt Eva Eastwoods klänningar i ett år nu.
– Vi har pratat om att släppa en egen kollektion tillsammans. Det blir nästa år, är planen.

Då blir det självklart rockabilly rakt igenom. Och ja, vad kännetecknar egentligen stilen? Sofiaa Ståhl vet:
– Rockabilly innehåller ju massor av stilar, men generellt kan man säga att om man kammar upp håret, viker upp jeansen, kör med prickigt, kanske har eyeliner om man är tjej och en sjal och blommor i håret, då har man basgrejerna. Sedan går det att bygga på stilen hur mycket som helst. Bara när det gäller frisyrer finns det oändligt många.

Rockabilly kopplas till 50- och 60-talsmodet. En del vill ha äkta vara och letar originalkläder i vintagebutiker. Men det är inte helt enkelt.
– Det går bra i storlekarna 36, 38, 40, men kommer du över 40 så är det väldigt svårt att hitta äkta 50-talsklänningar. Midjorna sitter också högre upp än vad vi är vana vid i dag.

Därför väljer många i dag att köpa ett nysytt plagg eller låta sy upp en klänning i gammalt stuk men med perfekt passform.
– Många kommer till mig för att kunna matcha sin bil, säger Sofiaa Ståhl.

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se