Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofie Eriksson: "Dalta inte med kriminella - men inte med moderater heller"

Barn görs till förövare och offer av gängen. Politikens ansvar är djupare än att skärpa straffen mot de som redan gjort det ofattbara. Högern vill slå hårt mot klassamhällets symtom, men förvärrar gärna dess grogrund. Vi får bygga många fängelser om nyrekryteringen av unga kriminella inte stoppas. Då behövs hela samhället. Sluta dalta med moderater som vägrar se båda delar.

Två små barn har skottskadats och tydligare bevis för samhälleligt misslyckande finns nog inte. I skrivande stund har nio personer anhållits misstänkta för att ha varit inblandade. De har kopplingar till kriminella nätverk. Polisen verkar ha agerat mycket snabbt och på ett bra sätt.

Barnen som sköts var enligt polisen med största sannolikhet inte måltavlor, men drabbades ändå av gängvåldet. Och för några veckor sedan dödades en polis.

Drabbade blir dessutom alla runt omkring. Hela bostadsområden, fulla av människor, tvingas leva mitt i rädslan och otryggheten. Grannar och kompisar berättar att de inte vågar gå ut. I den här sommarvärmen sitter folk inomhus i lägenheter på grund av rädsla för skjutvapen - som uppenbarligen kan siktas och avfyras mot precis vem som helst.

Det är en ofrihet som inte är värdig någon.

Vreden över det som inträffat är unison. Går det att känna annat? Ja kanske uppgivenhet och sorg? Man vill slå tillbaka. Rycka upp ogräset med rötterna. Ge fan i barnen!

I verkligheten räcker inte vreden tillräckligt långt. Det krävs uthållighet, strävsamhet och samarbete.

Självklart måste målet vara att brott inte ska begås, snarare än att bura in så många som möjligt.

När många gängledare nu faktiskt gripits vittnar polisen om hur nya rekryteras snabbt till de kriminella nätverken. Gängen blir allt yngre. Därför måste de förebyggande arbetet tas på allvar och intensifieras. Många av de som skjuter är ju barn själva. De har inte fötts till onda personer, med mål att skada andra. Däremot har de ofta vuxit upp i en tillvaro där samhället lämnat fältet. Något annat har trätt in.

Visst kan vi bygga fängelser och fylla dem i all evinnerlighet, men inte behöver det leda till att färre barn drabbas av eller fångas i kriminalitet. Istället kan en så ensidig politik innebära motsatsen. Självklart måste målet vara att brott inte ska begås, snarare att bura in så många som möjligt.

Tyvärr är det svårt att föra en civiliserad diskussion om de här frågorna. Så snart någon nämner att hårdare straff och ökade polisiära befogenheter inte ensamt (eller alls?) löser problemen i grunden - ja, då står där en hånflinande moderat med batong i näven.

Högern vill gärna slå hårt mot klassamhällets symtom, men har inga som helst problem med att fördjupa klyftorna när de har makten. Kriminalitet frodas där människor är fattiga, otrygga och inte upplever sig ha några alternativ för framtiden. Där arbetslöshet, bostadsbrist och borttagen samhällsservice tillsammans skapar en geggamoja av hopplöshet. Människorna som drabbas av det här lider dubbelt. Först av ett samhälle som svikit, sedan av att leva mitt i rädslan som de kriminella river upp.

Någonstans måste vi dra en gräns för hur länge man kan ignorera revorna man själv har skapat.

Socialdemokratiska statsråd försöker ibland påpeka att det behövs förebyggande insatser. Men allra mest lägger man fokus på de hårda tagen. Man vill inte upplevas som “mjuk”.

Det ska inte daltas med brottslingar. Men inte med moderater heller. Någonstans måste vi dra en gräns för hur länge man kan ignorera revorna man själv har skapat.

För vad gör moderater och andra högerpartier där och när de får bestämma? Jo, de ombildar allmännyttiga bostäder till dyra bostadsrätter. De privatiserar kommunal verksamhet vilket leder till sämre samhällsservice i fattigare områden. De värnar ett skolsystem som väl är det mest segregerande sedan enhetsskolan infördes. De sänker skatten för de som redan har, på bekostnad av de som inget har. Detta får konsekvenser.

Högern bryr sig om barn i fattiga områden när de skjuts på. Men inte när de termin för termin får sin framtidstro grusad.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips