Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofie Eriksson: "Regionens högerstyre gav guldgruva till Doktor.se"

Privatisering för privatiserandets skull. Så kan den orättfärdiga upphandlingen av vaccinering med Doktor.se beskrivas. Högerstyret i Region Dalarna slog sönder en välfungerande organisation av ideologiska skäl. Att sälja ut Dalarnas vård går före allt, verkar det som.

Runtom i Dalarna har en historisk organisation byggts upp. Pensionerad vårdpersonal ryckte in när samhället behövde dem som mest. De har ringt runt, bokat tider, haft uppsökande verksamhet. De har tillgång till våra journaler och kan därför på ett säkert sätt genomföra vaccinationerna.

Långt ifrån alla patienter bokar tiderna på egen hand. Det har krävts stora insatser från vårdcentralernas personal att nå alla. Vårdcentralen Jakobsgårdarna uppmärksammades medialt för sin höga vaccinationsgrad. Den blev verklighet tack vare hårt arbete från personalen som genomförde kontaktsökande verksamhet riktat till utrikesfödda.

Regionrådet Sofia Jarl var med på presskonferens och stoltserade. Sedan slog hon, och resten av högerstyret i regionen, sönder organisationen.

Doktor.se etablerar sig inte på landsbygden, utan på de fem största orterna i länet. Där kapaciteten hos regionen redan är som störst. De tar de yngsta, enklaste och mest lukrativa patienterna, som går att tjäna mest pengar på.

Region Dalarna privatiserade vaccinationen av fas 4 i stora delar av länet. Orsaken? Högst oklart faktiskt. För att avlasta regionens egna vårdcentraler, sade Jarl. Men den avlastningen var inte brett efterfrågad, vaccinationerna fungerade väl på de flesta platser och genomfördes med extra personal - pensionärerna som nu fått sägas upp.

De få vårdcentraler som begärt avlastning ligger inte ens på orter som ingick i upphandlingen. Där fortsätter man därför som vanligt. Men i regionen täcker man upp för varandra, så patienter i exempelvis Gagnef hänvisas till lediga tider i Borlänge. Men borlängeborna ska gå till Doktor.se.

Privata aktörer kan komplettera den offentliga, särskilt under sådana här enorma prestationer som en massvaccination. Men att stoppa vårdcentralerna från att vaccinera, och helt lämna över till ett företag, är obegripligt.

Dalarnas befolkning riskerar nu få sina personuppgifter i klorna på Kinas kommunistparti. Fräscht.

Doktor.se etablerar sig inte på landsbygden, utan på de fem största orterna i länet. Där kapaciteten hos regionen redan är som störst. De tar de yngsta, enklaste och mest lukrativa patienterna, som går att tjäna mest pengar på. Företaget gör ingen uppsökande verksamhet, för att nå de som inte bokar tider själva. Det ska Region Dalarna göra åt dem, enligt Sofia Jarl i ett interpellationssvar.

På alla sätt är det här alltså en guldgruva för Doktor.se. Företaget som i dagarna fick nya, kinesiska, delägare. Kinesiska företag måste bistå staten i underrättelsearbete om det behövs. Säpo varnar för att Kina bedriver spionage i Sverige, och Huawei stoppades i domstol av säkerhetsskäl. Dalarnas befolkning riskerar nu få sina personuppgifter i klorna på Kinas kommunistparti. Fräscht.

Den som ska boka tid för vaccination måste ladda ner företagets app. Det sägs att man ska kunna gå runt detta men det är krångligt. Redan här tvingas alltså folk in i företagets famn. Sedan börjar reklamen komma. Flera gånger i veckan. Folk uppmanas söka läkarvård för allt möjligt - typ halsbränna. Region Dalarna har en egen digital vårdapp, Min Vård, men kastar nu in kunder till detta företag som dränerar den ordinarie primärvården på resurser. Och de kan inte ens läsa våra journaler!

Karin Lundström är pensionerad distriktssköterska. Hon är en av alla pensionärer som ställt upp och vaccinerat människor i Ludvika. Karin berättar att det varit roligt och att de fått stor uppskattning från befolkningen. Att det känns fint att få vara med i denna stora samhällsinsats. Organisationen har varit effektiv och de har fått ut allt vaccin.

“Vi blev bestörta och förvånade när vi fick höra. Man undrar; varför slå sönder en organisation som fungerat så bra?” säger Karin.

Jag undrar samma sak.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips