Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofie Erikssons krönika: Ulf Berg vill slå sönder ambulansvården

Vill du ha den bästa ambulanssjukvården, eller den billigaste? Kunskapen om hur privatiseringarna slagit sönder vården blir allt större. Samtidigt springer Ulf Berg och hans kompisar rakt in i gapet på vansinnet.

När högern för första gången får chansen att styra vården i Dalarna är det tydligt hur prioriteringen ser ut. Ideologin går först.

Region Stockholm har privatiserat 40 områden av sin sjukvård. 40 olika så kallade “vårdval”.

I början av december vädjade regionen till de privata aktörerna - hjälp oss klara pandemin. Det är kris. Personalen orkar inte mer. Kan vi få låna er en stund? Svaret; nej.

Flera personer jag pratat med, som arbetar inom ambulansvården i Dalarna, uttrycker stor oro för vad en privatisering ska innebära.

När det verkligen gäller kommer inte de privata företagen till undsättning. Varför skulle de? Deras existensberättigande handlar om att göra vinst, inte att visa solidaritet.

Samtidigt ställer offentligt drivna Astrid Lindgrens barnsjukhus in operationer för barn, så att personal kan täcka upp på covidavdelningarna.

Vad gör Moderaterna i Region Stockholm? Röstar ner förslag om att kräva insatser från de privata - och för att privatisera ytterligare!

Det är inte bättre i Dalarna. Moderaterna och company vill införa samma splittrade vårdsystem här som i Stockholm. Trots alla larm.

I början av oktober gick Dalasamverkan ut och föreslog privatisering av barn- och ungdomspsykiatrin.

I Kronoberg innebar en liknande attack att man tvingades tredubbla ersättningen för att över huvud taget få in några aktörer. Och de etablerade sig enbart i residensstaden Växjö.

Det stoppar inte med att privata företag ska tjäna pengar på barnens psykiska ohälsa. Också ambulansvården utreds nu för privatisering.

I samband med detta poängterade Sofia Jarl (C) två saker; 1. det är bra med “fler aktörer” och 2. vi måste spara pengar.

Nedskärningar och morötter till näringslivet står som prio 1 för Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande när det kommer till ambulanssjukvård.

Flera personer jag pratat med, som arbetar inom ambulansvården i Dalarna, uttrycker stor oro för vad en privatisering ska innebära.

Idag håller ambulansen i vårt län mycket hög kvalitet. Personalen har högre utbildningsnivå och bättre villkor än hos de privata aktörerna.

Verksamheten samarbetar i stor utsträckning med den övriga vården (något som skulle få ett abrupt slut vid en privatisering).

Överlevnadsgraden vid hjärtstopp och hjärtinfarkt är jämte Uppsala län den bästa i landet - tack vare samarbete och en kedja av mycket kompetent personal, från specialiserade ambulanssköterskor till Sverigeledande kardiologer.

Vi har även bland de absolut bästa ambulansfordonen i landet.

Men för Ulf Berg är det viktigare att låta företag göra business. Erfarenheten från privatiserad ambulansvård är tydlig. Ska man tjäna pengar är det kvaliteten som får lida.

En ambulansanställd jag pratat med har många års erfarenhet av både privata och offentliga arbetsgivare, i flera län. Hen säger att det är som natt och dag.

De privata har de absolut billigaste fordonen, lägger minimalt med resurser på utbildning, har lägre kompetens bland personalen och sämre arbetsvillkor. Något ska man ju tjäna pengarna på, säger hen.

Enligt en rapport från Institutet för näringslivsforskning som kom i oktober, har den privatiserade ambulansen i Stockholm visserligen inneburit snabbare utryckningstider - men dödligheten ökade.

Experterna menar att ambulansvård inte lämpar sig för privatisering.

I flera regioner har privata ambulansaktörer gått i konkurs, från en dag till en annan. Folk fortsätter bli sjuka och skadade. Regionerna får städa upp röran.

Ulf Berg (M) och Sofia Jarl (C) vill förstöra en väl fungerande verksamhet grundat i ideologisk övertygelse. Det måste stoppas.

Sofie Eriksson

Krönikör