Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sök rätt på Falu lasarett

Nu ska allmänheten slippa leta medicin och sjukdomskunskap på måfå på nätet. På Falu lasaretts bibliotek finns numera öppen tillgång till vetenskapliga medicinska tidskrifter och databaser.

Det kallas för Walk In Use och betyder i det här fallet att vem som helst kan gå in på biblioteket på Falu lasarett och få tillgång till ett nätverk fyllt med de senast uppdaterade vetenskapliga kunskaperna om sjukdomar och mediciner.
– För en månad sen hade du inte kunnat se det här. Nu behöver du bara komma till biblioteket, gå fram till inormationen och få en adress och ett lösenord Du behöver inte ens tala om varför, säger bibliotekets och informationscentralens chef P-O Tellander.

Efter många års digital otillgänglighet på grund av sekretess, säkerhet och kommersiella medicinrättigheter så har en balans uppnåtts. Allt är inte tillgängligt ens här på biblioteket, men tillräckligt mycket för att ängsliga personer ska slippa sitta hemma och leta efter opålitliga mediciner och kunskaper på nätet. Här är all information evidensbaserat, det vill säga bygger på etablerad vetenskap.
Ett exempel är sökfunktionen Natural Standard, en tjänst som ger evidensbaserad kunskap kring till exempel växtbaserade läkemedel. På Natural Standard kan man göra en sökning på en sjukdom och sedan välja om man ska klicka på ”Professional”, ”Flashcard” eller ”Bottom line”. Den första varianten har kanske 200 sidor information och passar för läkare och andra professionella. De andra klicken har kanske 20, respektive 2 sidor text och är anpassade för allmänheten.
– Det är en fördel för alla att man kan få tag i information så här. Det kan leda till en bra diskussion mellan patienten och läkaren om båda vet mer om sjukdomen, säger Anna Forsberg, bibliotekarie på Falu lasarett.

Både hon och P-O Tellander är övertygade om att väldigt många ägnar sig åt att söka på nätet efter medicin och kunskap om sjukdomar. Nu kan de i stället drista sig till sjukhusbiblioteket för att känna sig säkrare på att hitta rätt medicin och rätt kunskap.
– Och vi hjälper gärna till, tillägger Anna Forsberg.

John Leander
john.leander@daladem.se