Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sökes: Mentorer till Närheten

Mentorsprogram för både vuxna och elever på Stiernhööksgymnasiet startar i höst.
Målsättningen med programmen är att ­slussa ensamkommande ungdomar in i samhället.

Att komma helt ensam till Sverige, utan socialt kontaktnät är inte någon enkel situation. Ensamkommande ungdomar har svårt att framför allt hitta kompisar i sin egen ålder. Hittills har ensamkommande fått dels en kontaktperson i personalgruppen, dels en god man. Detta system har visat att det behövs mer broar och stöd att komma in i samhället.

Närheten, mottagningen för ensamkommande ungdomar i Rättvik, och Studieförbundet Vuxenskolan har fått 210 000 kronor av länsstyrelsen. Pengar som är riktade för nationella projekt till förmån för integration.
Sedan fem år tillbaka har Rättviks kommun tagit emot ensamkommande ung­domar från olika länder. Kenneth Estvind, enhetschef på Närheten har sett att ungdomarna behöver mer kontakter inom skola, för­eningsliv och samhället som helhet.
Totalt söker Studieförbundet Vuxenskolan och Närheten 24 mentorer, men Ancie Bergendahl, verksamhetsutvecklare, Studieförbundet Vuxenskolan och Kenneth Estvind vill bygga upp mentorsutbildningen successivt.
–Det är viktigt att det blir bra kvalitet och en bra utbildning. Utbildningen sker i studiecirkelform och alla som vill kan redan nu innan vi bestämt datum för informationsträffen ringa till någon av oss, säger Ancie.

– Mentorerna får ingen lön och kan engagera sig olika mycket i sitt uppdrag. Förutom utbytet av att lära känna ungdomar, väger en mentorsutbildning tungt i meritlistan och CV:t, säger Kenneth.

Katarina Cham/DT