Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sol och värme lockade i hettan

Under lördagen, 3 augusti, var det många som drog sig ner mot stränderna när solen gassade. En av många stränder som var välbesökt var Bojsen beach i Bojsenburg, Falun. Där hoppades det från bryggor, det åts glass och man njöt av det varma vädret.

”Bomben!” hörs det strax innan en tjej plumsar i vattnet. Många har kommit till Bojsenburg för att sola och bada på den populära stranden Bojsen beach, som är nyinvigd.

Många familjer har kommit för svalka sig i vattnet när vädret bjöd på 28 grader i skuggan och strålande sol.
– Vi tog en cykeltur hit på förmiddagen och den här stranden är så bra. De har verkligen gjort ett bra jobb för att få ordning på det här stället. Nu ska vi cykla hem igen för att äta lite lunch, men det är svårt att ta sig härifrån. Barnen vill inte åka hem, de vill bara bada, säger Maria Solén från ­Falun, som kommit till Bojsen beach med sina tre barn.
En hund ligger och sover på filt i skuggan och termosarna med kaffe har dukats upp bland bullängderna. Barnen springer fram och tillbaka och vill att föräldrarna ska titta på när de hoppar från bryggan.

Bojsen beach, som ligger intill sjön Varpan är en strand som drivs av privatpersoner. Hjärnan bakom idén att rusta upp stranden är Charlie Dersten.
– Vi jobbar med att hålla det rent och fint här, så att folk ska uppskatta att vara här. Det är många ungdomar som är här, men de håller faktiskt rent och snyggt omkring sig. De ska ha en stor eloge, säger Charlie ”Pappa beach” Dersten.

Många verkar uppskatta att stranden har renoverats. En av de bästa sakerna med Bojsen beach är att det ligger så centralt och nära Falun.
– Den här stranden har blivit så himla fin, det är kul att de gjort detta. Det är jättebra att det finns en strand i närheten, det är väldigt praktiskt, säger Susanna från Falun, som tagit med sig sina två barn Klara och Nils för ett dopp.
Under lördagen mätte SMHI vädret till 28 grader i Falun, och värmen höll i sig ändå tills kvällen. Värmerekordet i Dalarna var i Avesta där temperaturen kom upp i 29 grader.

Varmaste staden i Sverige under helgen var Ängelholm i Skåne, där vädret bjöd på 31,1 grader.
Förra året hade Dalarna en medeltemperatur på 12-14 grader under sommarmånaderna. Med denna varma sommar med 7 grader varmare än normal medeltemperatur, verkar Sveriges sommarväder äntligen ge svenskarna den tropiska sommaren de längtat efter.

Emma Andersson
emma.andersson@daladem.se